Bombázz bogyóval: bemutatjuk a vírusok halálos ellenségét

rose-hip-during-pregnancy

Az ősz és a tél egyet jelent a megfázással, influenzával vírusok inváziójával. Kikerülni őket szinte lehetetlen, viszont a támadást lehet felkészülten várni, egy feltuningolt immunrendszerrel akár meg is úszhatjuk a betegséget, de legalábbis a betegség gyorsabb, könnyebb lefolyását elősegíthetjük.

csipkebogyo-4

Segítséget jelenthetnek persze a szintetikus bogyók is, de általában olcsóbb és egészségesebb választás a természet adta gyógymód: a gyógynövények fogyasztása. Némelyik ingyen is beszerezhető, elég a kertbe kiballagni és szüretelni, most például a csipkebogyó szezonját érdemes kihasználni.

A csipkebogyó amilyen pici olyan erős, egy C-vitamin bomba, egy pici bogyóban annyi van, mint egy egész citromban! Sőt az összes gyümölcs közül ennek a kis bogyócskának a legnagyobb a C vitamin tartalma, márpedig a legfontosabb téli vitaminunk ez, az ellenálló-képességünket jól erősíthetjük, ha sokat juttatunk be a szervezetünkbe. Természetesen tartalmaz még számos ásványi agyagot, pektint, flavonoidokat, gazdag magnézium, vas, jód, A-, B-, K-, és P-, vitamin forrás.

csipkebogyo-7

Isteni a belőle készült szörp és lekvár is, de tudnunk kell, hogy a bogyó a hőkezelés hatására veszít vitamintartalmából, szóval a teakészítésnél nem a sablon szerint kell eljárni. A gyümölcsből úgy készítsük a teát, hogy hideg vízbe áztassuk be és hagyjuk abban állni 4-5 órán keresztül, csak ezután szűrjük le és igyuk hidegen vagy langyosan. A legjobb, ha este készítjük, így reggelre készen is lesz a vitamin bombánk, naponta több csészével is érdemese fogyasztani.

Készíthetünk forró teát is, ekkor a vízben kell forralni néhány percig a bogyókat, ebben az esetben oldódnak ki a vas, magnézium és egyéb ásványi anyagok. A C vitamintól azonban elbúcsúzhatunk. Ha nem tudunk gyűjteni természetesen a herbáriákban is beszerezhető a teának való alapanyag, de érdemese ilyenkor is az egész bogyós kiszerelést keresni, a bogyókat 80 fokon szárítják, vagyis megőrzik a vitaminokat.

Egyszóval finom, egészséges, melengető, igazi kincs így a hideg hónapokban, érdemes napjában többször is elszürcsölni egy-egy csészével.