Ezt a narancsos szaloncukrot először készítettem el, de biztosan nem utoljára. Készen pont olyan íze van, mint a zselés szaloncukornak, sem a kókuszt, sem a diót nem érezni ki belőle, pedig van benne. Az ötletet az Apróséf oldaláról vettem, ahol fázisfotók és videó is mutatja az elkészítést. Azért tetszett meg, mert nem kell bele külön cukor. Én rögtön dupla adagot készítettem belőle.
Hozzávalók
250 gramm mazsola
100 gramm őrölt dió
50 gramm kókuszreszelék
2 db narancs héja
2 evőkanál narancslé
fahéj vagy kardamom
150 gramm étcsokoládé
Az elkészítés menete
A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, oda nem való dolgokat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre.
A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük.
Mérjük bele az őrölt diót, a kókuszreszeléket, a fahéjat (vagy kardamomot).
Reszeljük bele a narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. Utóbbi nekem pont egy narancs kifacsart leve volt.
Alaposan keverjük össze.
A tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat. Kereken 30 darab jött ki belőle.
Majd tegyük azokat egy szilikonos lapra fedett tálcára és tegyük őket hűvös helyre – de ne hűtőbe! – egy napra szikkadni.
Az egy nap elteltével olvasszuk meg a csokoládét.
Mártsuk ki a szaloncukrokat a megolvasztott étcsokoládéban és a szilikonos lapra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk. Az eredeti recept nem írta az étcsokoládé mennyiségét, nekem pedig csak 100 gramm volt itthon, így a szaloncukrok 2/3-ára jutott belőle.
Jó étvágyat!