Lábfeltevős élvezkedés a szombathelyi fák alatt – egy délutáni meditáció

Melyik szülő ne ábrándozott volna arról, hogy egy szép júliusi délután felteszi a lábát és egy egész órán keresztül csodás, éteri zenét hallgatva, felhőket nézve  csak meditál avagy épp nem gondol semmire és közben egyszer sem kell „Anya, van még süti?” és „Hol van már megint a távirányító” kérdésekre kizökkennie ? Rendben, most tegye fel a kezét, akinek ezt sikerült is megvalósítani! A 8 évvel ezelőtti nagymamánál nyaralás nem ér! ;) Szóval senki?
Pedig – ha ritkán is – bárki előtt ott a lehetőség. Akihez közel áll a meditáció világa, biztosan találkozott már Kövi Szabolcs nevével és zenéjével. Többször tartott már Szombathelyen is koncertet, valamiért azonban én csak most jutottam el rá. Mikor megláttam a felhívást, hogy a Kámoni Arborétumban pihenőszékes koncert lesz a fák alatt, tudtam, hogy ott leszek. Bár jó egy hónapja, mikor lefoglaltam a helyet, még azon izgultam, nehogy 35 fokos meleg legyen a délután 1-kor kezdődő előadáson, ennek majdnem az ellenkezője jött be ezen a szeszélyes júliusi napon.

Fotó: Kövi Szabolcs

Tekintve, hogy többféle technikai akadály felmerült és az esőnek is erősen lógott a lába, inkább a látogatóközpont oldalához kerültek a nagyon kényelmes székek (amit egyébként az előadó maga hozott, a vidám, színes takarókkal együtt).
Szabolcs – segítőjével együtt – kedves közvetlenséggel fogadta  a nézőket, akik a belépődíj fejében cd-ket választhattak. Nekem több albumom van már, azonban most végre hozzájutottam az 5 cd-ből álló Nagy meditációs kör elnevezésű gyűjteményhez. (Most is ez szól, mikor ezt írom.)

Nagy élmény volt az egy órás koncert, ami alatt Kövi Szabolcs 9-féle fúvós hangszeren játszott, volt, hogy egyszerre kettőn is! A fuvolát és a pánsípot felismertem, de néhány egzotikus, dél-amerikai fafúvós szerkezet újdonságként hatott. Remek volt a természetes, zöld növényekből álló háttér, még a madárcsicsergés is belesimult a magával ragadó zenébe.

Fotó: Kövi Sz. FB oldal

Számomra meglepő módon a közönség összetétele meglehetősen vegyes volt: gyermekek, fiatalok, közép- és idősebb korúak mind képviseltették magukat. Tekintve, hogy a hétvégén összesen hat koncert lesz, biztos, hogy nagyon sok emberhez eljut majd a híre.
A fel-feltámadó szél ugyan megborzongatott bennünket, de mégis legtöbbször inkább a zenétől libabőröztem, már amikor épp nem voltam félálomban. Gondoltam is rá, nem sok előadó válaszolhatja szívesen a kérdésre: „Na, milyen volt az előadás?”, hogy „Teljes siker, mindenki elaludt!”. :D

Ha most hétvégén nem sikerült bejutni a koncertek valamelyikére, nem kell bánkódni, egyrészt cd vásárolható Kövi Szabolcs honlapján, hallgatható a zenéjének egy része a Youtube-on, illetve decemberben újabb előadással érkezik majd Szombathelyre, a Kámoni Arborétumba.