Születésnapomra kaptam Helen Foster Gyors, biztos GI diéta című könyvét. Ebből a könyvből két recept is elnyerte a tetszésemet, amely mindkettő zabot használt fel. Ebben a könyvben olvastam, hogy a zabbal készült ételek csökkentik a vér koleszterinszintjét, részt vesznek a vércukorszint beállításában, illetve tartalmaznak egy ferulinsav nevű antioxidánst, amely csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A két ételt újragondolva ötvöztem, és egy főételt kreáltam belőlük.
Húspogácsa krumplipogácsával
Hozzávalók a krumplipogácsához
500 gramm burgonya
50 gramm zabpehely
1 tojás
fűszerek: só, feketebors, kömény
olaj
Hozzávalók a húspogácsához
500 gramm darált hús
50 gramm zabpehely
1 tojás
fűszerek: só, feketebors, pirospaprika, fokhagyma, petrezselyem
olaj
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzöm. Várok kihűlésig.
A burgonyát összetöröm egy villával.
Egy nagy tálban összekeverem a tört krumplit, a zabpelyhet, a tojást és a fűszereket.
Kevés olajat felhevítek egy teflonserpenyőben.
A masszából kerek, lapos pogácsákat formálok. 16 db jött ki nekem belőle.
Beleteszem az olajba, és mindkét oldalukat 3 percig sütöm.
Kiszedem, és félreteszem tálalásig.
A hússal hasonlóan járok el, mint a burgonyával. Én sertéshús és marhahús keverékét használtam.
Egy nagy tálban összekeverem a darált húst, a zabpelyhet, a tojást és a fűszereket.
Az előbb használt teflonserpenyőben újra kevés olajat hevítek.
A húsmasszából kerek, lapos pogácsákat formálok. Ebből is 16 db lett.
Beleteszem az olajba, és mindkét oldalukat 4 percig sütöm.
Kiszedem, és a krumplipogácsával együtt tálalom.
Én felkarikázott savanyú uborkát tálaltam mellé.
Jó étvágyat!