Ígéretemhez híven, íme itt a Nagypityeres főzőiskolában készített ételek közül az első.
Előételként vagy akár főételként is felszolgálhatjuk. Kicsit szöszmötölős a saját készítésű tészta miatt, de higgyétek el megéri.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg bárányhús apróra vágva
1 nagy fej apróra vágott fehérhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl minőségi száraz fehérbor
1 ek paradicsompüré
fél citrom reszelt héja és leve
1 dl oívaolaj
1 marék menta durvára vágva
1 kk örőlt koriander
Tészta:
1 kg finomliszt
1 tojás
6 tojássárgája
0,05 olívaolaj
2 dl víz
1 ek só
A hagymát az olajban üvegesre pirítjuk a fokhagymával, majd beletesszük a húst, és ezt is lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és felengedjük a borral. Sózzuk és beletesszük a citrom levét, héját és a koriandert, majd fedő alatt lassan puhára pároljuk. Ha szükséges vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
A lisztből és az egyéb hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd kis bucikba formázva, letakarva legalább fél órát pihentetjük. 1 mm vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval 4-5 cm -es köröket vágunk ki belőle.Ezeket megtöltjük a raguval, félbe hajtjuk és óvatosan lenyomkodjuk a szélét, majd a kapott félkör két csücskét összenyomjuk. „Ragasztóanyagként” tojásfehérjét használhatunk.
Lobogó, forró vízben 1-2 percig főzzük 1,10,100 arányban, azaz 1 liter vízhez 10 g só, 100 g tészta.
Pesto:
0,1 kg tökmag
0,2 l olívaolaj
1 marék petrezselyem finomra vágva
fél marék borsikafű finomra vágva
fél marék tárkony finomra vágva
só, bors
A hozzávalókat botmixerrel pépesítjük.
A kifőtt tésztát összekeverjük a pestóval, 1-2 dl főzővizzel és 0,1 kg vajjal.
Köszönet Hencsey Rolandnak a receptért.
Ha tetszik a recept lájkold, hátha Roli felteszi a Nagypityer étlapjára. :)