Meleg nyári alkalmakra: görög citromos süti

Az alábbi recept Stahl Judit Végre otthon című könyvéből való. Már évek óta „szemezek” vele, de a cukor mennyisége mindig elrettentett. Ahogy alább olvashatjátok, hűen maradva magamhoz nem is tettem bele az előírt mennyiséget. A megfelelő alkalom is váratott magára, mígnem meghívást kaptam nagyon jó barátnőm kislányának a keresztelőjére, aki ráadásul megkért, hogy süssek is valamit az alkalomra. Igaz, hogy aznap nem volt rekkenő hőség, de ennek ellenére szívesen fogyasztottuk. (Lapozz a receptért…)

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
35 dkg cukor (én csak 25 dkg-ot tettem bele)
1 csipet só
2 és fél dl joghurt
3 tojás
1 citrom

A sziruphoz:
15 dkg cukor
1 és fél dl víz
4 citrom

Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat: liszt, gríz, szódabikarbóna, cukor, csipet só, egy másik tálban pedig összedolgozzuk a „nedves” hozzávalókat: tojás, joghurt,  a citrom héja és a citrom levéből kb. 1-2 evőkanálnyit. Utána fakanállal összekeverjük a két tál tartalmát, majd kivajazott tepsibe öntjük és megsütjük. Közepes hőfokon (170-180) kb. 45 percig.
Közben elkészítjük a szirupot: a cukrot, a vizet, a 4 citrom héját és levét addig forraljuk-keverjük, amíg a cukor el nem olvad.
Ha a sütemény megsült, kivesszük és egy villával jó sok helyen megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a citromos szirup felét. Negyed óráig állni hagyjuk, azután rálocsoljuk a maradék szirupot is. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Utána tetszés szerint vagy kockákra vágva tálaljuk vagy tortaként kínáljuk.