Az alapreceptet évekkel ezelőtt sógornőmtől kaptam, állítólag eredeti görög paraszti ételről van szó, azóta bolondítgatom, mikor mit találok hozzá a hűtőben. Amiért szeretem: mert fél óra alatt kész, nem lehet elrontani. A hozzávalók közül viszont a mentát hamar kilőttük, nem ízlett a családnak, helyette jött a kapor és a petrezselyem, és a fetasajt helyett is jobban kedveljük a juhtúrós verziót, és persze a füstölt sajt sem hiányozhat. Fasírozott helyett főzelékekhez is kiváló, de magában vagy köretként, sörkorcsolyaként is melegen ajánlom. Most csak azért sütöttük, hogy legyen mivel feldobni a mai hivatali ebédet…
– 1 db (nagyobb vagy 2 db kisebb) reszelt (én zöldségaprítón vágom apróra) cukkini
-3-4 kanálé szezámmag
– 1 kanál hidegen sajtolt olaj
– 1 nagyobb hagyma, 3 gerezd foghagyma
– 2 db tojás
– érzésre kapor
– 4-5 dkg rizsliszt
– csipetnyi szódabikarbóna
– só, szerecsendió, fehérbors
– 1 juhtúró
– 15 dkg füstölt sajt
A cukkinit és a hagymát zöldségaprítón apróra vágjuk, és egy nagyobb tálba átöntjük. Hozzákeverjük a rizslisztet, 10 dkg füstölt sajtot, 2-3 evőkanál szezámmagot, kaprot (esetleg petrezselymet is), a szerecsendiót és a tojásokat. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, mehet bele a szódabikarbóna és a juhtúró is. Tetejére rászórjuk a maradék sajtot és meghintjük szezámmaggal is. Jót tesz a masszának, ha hagyjuk egy fél órát érni…
A tepsi alját sütőpapírral kibéleljük, aztán mehet bele a massza…15-20 percig 150-200 fokos sütőbe sütjük…