Milyen iskolatáskát vegyek?

Szeptemberben a kislányom elsős lesz, iskolatáska kell. Ijesztgettek elegen és eleget, hogy mennyi pénz kistafírozni a sulira gyereket, hát most itt van. De nem lankadunk, másfél hónapunk van még rátalálni a tökéletesre. És még bizakodunk, hogy megfelelő utánjárással jelentős költségcsökkenés is elérhető…

Tényleg milyen iskolatáska legyen? Eljövendő hordozója, a kislány feltétlenül és kizárólag rózsaszínt akar, csillogó rátétekkel és csatokkal, és ha rábíznánk a döntést, kicsit ingadozna a Hello Kittis és a Barbies között, de hamar döntésre jutna. Az apja persze legszívesebben egy masszív, Himalája-túrákra is bevethető túlélőzsákra szavazna, maximális gerincvédelemmel, tökéletes ergonómiával. És én?

Régi vágású vásárlóként első körben a szombathelyi belvárosi írószerüzletbe nézek körbe. Aztán sietve távozom. Itt 30 ezer alatt nincs normális táska, de inkább negyven felé közelít a vállalhatóbb. Persze adnak bele mindenféle kütyüt: tolltartót, pénztárcát.  A  húszezer alattiakban, így ránézésre, valahogy nem bízom. Mivel a legkisebb is számít, neten bogarászunk tovább…

Kínálat van. De normális táskáról ne is álmodjunk, összességében kétféle táskatípust különböztethetünk meg: van a nagyon fiús Pókemberes, és a nagyon lányos Barbies. Gyakorlott anyukák a környezetemben a Budmil-ra esküsznek, olcsóbb és tartós, csak a gyermek ízlés-változása miatt kell egy idő után lecserélni, amúgy a neten is találni már tízezer alatti, lányos verzióban bugyikék vagy narancssárga színűt. (Rózsaszín persze nincs.) A technokrata apa viszont fénykép alapján sem a táska varrását sem kidolgozását nem tartja vállalhatónak. Kilőve ez is.

Viszont a net tényleg aranybánya, megannyi szájtot találni, ahol saját szempontrendszerünket beállítva összehasonlíthatjuk a különöző márkákat, és megtalálhatjuk, hogy az általunk favorizáltakat hol kapjuk meg legolcsóbban.

Tényleg, milyen a jó iskolatáska?

Alap, hogy a váll- és hátrész puha anyagból készüljön, hogy kényelmes legyen a viselése, anyagát tekintve pedig vízhatlan textilből szabják. A többség a vastagabb és szivacsos pántra esküszik, de fontos, hogy a táska fogója is erős, körben megerősített legyen.

A gyakorlottak azt tanácsolják, kisgyereknek oldaltáskát semmiképp se vegyünk. Bár ez eszünkbe se jutott volna. Aki az okosságot mindig csak az egyik oldalon cipeli, garantáltan gerincferdüléssel végzi.

Okos találmánynak tűnik a gurulós hátizsák, csakhogy ami praktikus vonatozáshoz, nem biztos, hogy jó suliba. Például az én gyerkőcöm sokemeletes iskolába fog járni, lift nincs, tehát bárhogy is szeretnénk, hogy guruljon a cucc, mégiscsak a fő szempont a kényelmesség, cipelhetőség kell, hogy legyen.

Fontos szempont még a zsebek léte, helye és száma. Nem csak azért, mert a sok apró rekeszbe mindenfélét el lehet keverni, hanem mert fontos lehet, hogy az innivalót állítva is lehessen tárolni, és ami sokszor kell, kéznél legyen.

Komoly kutatások foglalkoznak azzal is, hogy az élénk színű táskák – narancs, sárga, piros – komoly védelmet jelenthetnek a közlekedésben, hiszen az autósok jóval előbb észreveszik gyerkőcünket, ha táskája elüt a környezettől. Ugyanezt a célt szolgálják a táskákon látható fényvisszaverő csíkok, és prizmák. Bár utólag is beszerezhetünk ilyen rátéteket.

Még túl sem vagyunk a táskán, de újabb dilemmák sora merül fel: mi jobb, ha külön vásárolunk tolltartót és tornazsákot vagy, ha egy a dizájn, és egy füst alatt beszerezzük mind a hármat? Lehet-e jó döntést hozni egyetlen fénykép alapján? Érdemes-e kiadni húsz-harmincezer forintot egy elsős táskájára? Kerüljön többe, mint anno a babakocsi? Te, vettél már iskolatáskát? Milyet?

 

Ahol érdemes tovább bogarászni:

http://www.iskolataska.hu

http://www.arukereso.hu/iskolataska-c3991/

 

 

11 hozzászólás “Milyen iskolatáskát vegyek?” bejegyzéshez

 1. Üdv Mindenkinek!

  Mivel én egy helyi drogéria írószer osztályán dolgozom a meglátásom a következő.Alsó tagozatban még a legfontosabb a gerincbarát iskolatáska.Ne húzza a gyermek hátát,vállát.Legjobbak ilyen korosztályú gyerekeknek a merevfalú iskolatáskák.Eddig még nálunk is a magasabb árkategóriájú, termékek készültek ilyen minőségben,de az idén már megjelent egy olcsóbb kategória is.Hozzáteszem a magasabb árfekvésű termékek lehet,hogy drágábbak,de gazdaságosabbak is ,mivel ezek már előre felszereltek töltött tolltartóva,tornazsákkal,pénztárcával,kulaccsal,uzsonnás dobozzal stb.Ha most ezeket külön-külön vásároljuk meg nem biztos,hogy olcsóbban jövünk ki.Most csak nézzük azt,hogy egy jó minőségű ceruza darabja mennyibe kerül…..És,ha a táska minősége nem a legjobb,lehet,hogy 1 évnél tovább nem húzza.A minőségi táskákra(fel van tűnteteve a terméken) eleve 2 év garancia van.De ezek a táskák(saját tapasztalatból mondom) akár tovább is bírják.

 2. Manapság – közhellyel élve – fontos a külcsíny és a belbecs egyaránt.

  Legyen a termék márkaneves, hogy ezzel a minőségét garantáljuk, és ezáltal vigyázhatunk gyermekünk hátára/gerincére (legfőképpen akkor, ha mi magunk cipeljük), de nem utolsó sorban strapabíróságot is jelent, mert annyiszor tehetjük a mosógépbe, amennyiszer az megkívánja.

  Tény, hogy merevített, hosszú távon jól használható iskolatáskák vannak, de érdemes olyan árkategóriát találni, ami “arany középút”; hisz számolni kell azzal is, hogy a gyermek megunja pár év alatt, és érthető az igényük néha az újra, hisz ez is egy olyan tényező, ami akár nagyobb kedvre deríti, és ettől még szívesebben cipeli a hátán, és szívesebben megy vele suliba is!

  Én azt mondom, nem minden esetben a legdrágább a legjobb, …de ki-ki döntse el saját belátása szerint.

 3. Bocs a reklámért, de nekünk a Budmil tényleg bevált. Az első négy évet simán kihúzta vele a kölök, és nem ment tropára, pedig volt nyúzva rendesen. Azonkívül 7 év garancia is van rájuk, ha jól tudom. Egy tipp: sose vegyünk éppen akkor menő, rajzfilmfigurás cuccot. Jövőre jön az új kasszasiker, és cserélhetjük az egyébként hibátlan táskát a gyerek kedvéért…
  Mi egy semleges, visszafogott világoskéket választottunk, jól tettük. Csak a kabalaállatkákat, kitűzőket és egyéb díszeket cserélgettük rajta. Idén is Budmil lesz, ezüstös szürke… még a kosz sem fog látszani rajta. :)

 4. Nem akarom leszolni a Budmilt, mert az egyik taskank mar több mint 10 éves, viszont a 7 év garanciassal megjartuk, így megfogadtam soha többet ezt a márkát. 2 evet használtuk, és a varras mellett elkezdett fesleni az anyag, B. meg közölte, hogy nem cserél, bizonyítsam én be, hogy gyártási hiba…

 5. Nem tudom miért kell ebből ekkora felhajtást csinálni. Irány a sportbolt! Nekem 8 év alatt 2db Umbro táskát kellett vennem. Praktikus, egészséges, strapabíró. Annyi mindenben fogja majd a gyerkőc a legutolsó divatot követni! Nem kell rászoktatni már az elején. Egy fakkot fog használni a rengeteg tankönyv-és füzetnek ( na arra fogsz csak sokat fizetni ) egy meg legyen a tízórainak. A tolltartó legyen divatos. Akkor már örül a gyermek. Uzsonnás táska? Nylon zacskó. Úgyis elveszíti az első alkalommal. Nem kell ekkora feneket keríteni neki.

 6. Én a kisfiamnak Budmill táskát vettem és tolltartót a tolltartó egy 3 hónap alatt teljesen elszakadt a táska az első cipzározás alkalmával a kezembe maradt és még sorolhatnám soha többet nem veszek Budmill cuccot a gyereknek

 7. sziasztok!

  nekünk BELMIL táskánk van kettő is, és nagyon meg vagyunk vele elégedve. mind minőség szempontjából, mind pedig ár tekintetében. Szerintem ez egy olyan felsőkategóriás táska amit megkapsz egy átlagárért.
  Már nem is tudom mióta megvannak, és úgy néznek ki mint új korukban.
  A legjobb bennük hogy könnyűek is, szóval nem cipelsz felesleges terhet sem, és nem terheli a hátat.
  Szerintem jól is néznek ki, itt eléggé sokfélét lehet találni belőle:
  http://printker.hu/PFBAB/belmil-iskolataska

 8. Hello!

  Szerintem a márka teljesen mindegy, nem az fogja meghatározni, hogy kényelmes, praktikus legyen…
  Én a táskaválasztásnál arra figyeltem, hogy ergonómikus legyen, szellőzzön, pakolható legyen és a saját súlya ne legyen több 1-2kg-nál, hiszen eleget cipelkőznek a lurkók.
  Sőt, én a netről rendeltem, azóta sem volt vele gondom!:)
  http://renome.hu/iskolataska

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.