Milyen iskolatáskát vegyek?

Szeptemberben a kislányom elsős lesz, iskolatáska kell. Ijesztgettek elegen és eleget, hogy mennyi pénz kistafírozni a sulira gyereket, hát most itt van. De nem lankadunk, másfél hónapunk van még rátalálni a tökéletesre. És még bizakodunk, hogy megfelelő utánjárással jelentős költségcsökkenés is elérhető…

Tényleg milyen iskolatáska legyen? Eljövendő hordozója, a kislány feltétlenül és kizárólag rózsaszínt akar, csillogó rátétekkel és csatokkal, és ha rábíznánk a döntést, kicsit ingadozna a Hello Kittis és a Barbies között, de hamar döntésre jutna. Az apja persze legszívesebben egy masszív, Himalája-túrákra is bevethető túlélőzsákra szavazna, maximális gerincvédelemmel, tökéletes ergonómiával. És én?

Régi vágású vásárlóként első körben a szombathelyi belvárosi írószerüzletbe nézek körbe. Aztán sietve távozom. Itt 30 ezer alatt nincs normális táska, de inkább negyven felé közelít a vállalhatóbb. Persze adnak bele mindenféle kütyüt: tolltartót, pénztárcát.  A  húszezer alattiakban, így ránézésre, valahogy nem bízom. Mivel a legkisebb is számít, neten bogarászunk tovább…

Kínálat van. De normális táskáról ne is álmodjunk, összességében kétféle táskatípust különböztethetünk meg: van a nagyon fiús Pókemberes, és a nagyon lányos Barbies. Gyakorlott anyukák a környezetemben a Budmil-ra esküsznek, olcsóbb és tartós, csak a gyermek ízlés-változása miatt kell egy idő után lecserélni, amúgy a neten is találni már tízezer alatti, lányos verzióban bugyikék vagy narancssárga színűt. (Rózsaszín persze nincs.) A technokrata apa viszont fénykép alapján sem a táska varrását sem kidolgozását nem tartja vállalhatónak. Kilőve ez is.

Viszont a net tényleg aranybánya, megannyi szájtot találni, ahol saját szempontrendszerünket beállítva összehasonlíthatjuk a különöző márkákat, és megtalálhatjuk, hogy az általunk favorizáltakat hol kapjuk meg legolcsóbban.

Tényleg, milyen a jó iskolatáska?

Alap, hogy a váll- és hátrész puha anyagból készüljön, hogy kényelmes legyen a viselése, anyagát tekintve pedig vízhatlan textilből szabják. A többség a vastagabb és szivacsos pántra esküszik, de fontos, hogy a táska fogója is erős, körben megerősített legyen.

A gyakorlottak azt tanácsolják, kisgyereknek oldaltáskát semmiképp se vegyünk. Bár ez eszünkbe se jutott volna. Aki az okosságot mindig csak az egyik oldalon cipeli, garantáltan gerincferdüléssel végzi.

Okos találmánynak tűnik a gurulós hátizsák, csakhogy ami praktikus vonatozáshoz, nem biztos, hogy jó suliba. Például az én gyerkőcöm sokemeletes iskolába fog járni, lift nincs, tehát bárhogy is szeretnénk, hogy guruljon a cucc, mégiscsak a fő szempont a kényelmesség, cipelhetőség kell, hogy legyen.

Fontos szempont még a zsebek léte, helye és száma. Nem csak azért, mert a sok apró rekeszbe mindenfélét el lehet keverni, hanem mert fontos lehet, hogy az innivalót állítva is lehessen tárolni, és ami sokszor kell, kéznél legyen.

Komoly kutatások foglalkoznak azzal is, hogy az élénk színű táskák – narancs, sárga, piros – komoly védelmet jelenthetnek a közlekedésben, hiszen az autósok jóval előbb észreveszik gyerkőcünket, ha táskája elüt a környezettől. Ugyanezt a célt szolgálják a táskákon látható fényvisszaverő csíkok, és prizmák. Bár utólag is beszerezhetünk ilyen rátéteket.

Még túl sem vagyunk a táskán, de újabb dilemmák sora merül fel: mi jobb, ha külön vásárolunk tolltartót és tornazsákot vagy, ha egy a dizájn, és egy füst alatt beszerezzük mind a hármat? Lehet-e jó döntést hozni egyetlen fénykép alapján? Érdemes-e kiadni húsz-harmincezer forintot egy elsős táskájára? Kerüljön többe, mint anno a babakocsi? Te, vettél már iskolatáskát? Milyet?

 

Ahol érdemes tovább bogarászni:

http://www.iskolataska.hu

http://www.arukereso.hu/iskolataska-c3991/