Csicseriborsós quinoa saláta

 

Már vagy egy hónapja kerülgetek a konyhában egy zacskó quinoát, de valahogy nem volt kedvem elkészíteni. Sokat hallottam már róla-mindenki csak dicsérte,- mégsem jött az ihlet. Tegnap aztán a neten belefutottam egy receptbe, amit azonnal ki is próbáltam. Kár volt ilyen sokáig várnom vele. Semleges íze miatt, szinte mindennel összekutyulható (pont nekem való) és a gyerekek is imádják. Receptért klikk a kép alatt!

A quinoa egy gabonaféle, ami a dél amerikai inka indiánok alapvető élelmiszere. Magas tápértéke és fehérje tartalma miatt ismerté vált már a világ minden táján. Kiváló alternativa rizs vagy kuszkusz helyett. Készíthetünk belőle reggelit, ebédet, salátát, előételt vagy akár desszertet is. Elkészítése könnyű és gyors. Egy dologra azonban feltétlenül ügyelnünk kell: főzés előtt jól mossuk át hideg vizzel, majd csöpögtessük le, mert különben kesernyés ízű lesz. Dupla mennyíségű vízzel főzendő.

Quinoát bioboltokban és a nagyobb bolthálózatok bio részlegén találhatjuk meg.

Hozzávalók: (Bocsánat, de én mindent csészében mérek. 1 csésze=240 ml)

1 csésze quinoa (átmosva, lecsöpögtetve)
2 csésze húsleves (én csak vizet használtam)
1 csésze kukorica
1 db 400 grammos csicseriborsó konzerv, vagy 2 marék főtt csicseriborsó
fél csésze morzsolt feta sajt
1/4 csésze hagyma
3 ek friss apróra vágott bazsalikom
2 ek apróra vágott petrezselyem
1/4 csésze olivaolaj
2 ek citromlé
1 csésze főtt cékla (én ecetes céklát használtam)

Sűrű szövésű szűrőbe tettem a quinoa-t és hideg vizzel jól átmostam, majd hagytam egy kicsit lecsöpögni. Ezalatt feltettem a vizet forrni. Amikor már forrt, hozzáöntöttem a quinoát, lefedtem és alacsony hőmérsékletre kapcsoltam. Kb 20 perc alatt elfőtt az összes víz és megpuhult a quinoa. (Vigyázat, négyszeresére dagad!) Félretettem hűlni. Egy tálban összekevertem a kukoricát, az átöblített és lecsepegtetett csicseriborsót, a feta sajot, az apróra vágott hagymát, a fűszereket és a kihűlt quinoát. Öntetnek összekevertem az olivaolajat egy kis citromlével, sóztam, borsoztam és ráöntöttem a salátára.
A salátát rövid időre hűtőbe tettem. Mivel ecetes céklát használtam, ezért ezt csak szervírozáskor tettem lecsöpögtetve, felkockázva a saláta tetejére.
Lehetőleg szobahőmérsékleten tálaljuk.