Lekváros minikuglóf

Múlt héten sikerült szert tennem egy mini kuglófformára. Egyértelmű, hogy fel kellett avatnom, és mivel van egy kifejezetten kis süteményekre írodott szakácskönyvem, találtam is hozzá megfelelő receptet. Ezt szokás szerint a kedvem, illetve a fellelhető hozzávalók alapján átvariáltam. Az eredmény még engem is meglepett: a meggylekvár nagyszerűen harmonizált a citrom ízével, a teljes kiőrlésű liszt mások szerint fűrészpor jellegét pedig fel sem lehetett ismerni.  

(Aki normál formában süti, az egyszerűen csak duplázza meg a mennyiségeket.)

125 gr puha vaj

kb. 80 gr cukor (a lekvár édességétől függően)

1 csomag vaníliás cukor

kb. 125 gr liszt (vegyesen sima és teljes kiőrlésű)

1 teáskanál sütőpor

2 tojás

20 gr kesudió felaprítva (ez volt csak itthon, persze lehet mandula, dió, vagy más csonthéjas)

reszelt citromhéj

kb. 250 gr meggylekvár (ízlés szerint lehet mást is használni, pl. évszakhoz passzoló szilvát, vagy ki amilyen gyümölcsöt preferál)

 

A sütőt felmelegítem 200 fokra, a formát kivajazom és liszttel körbeszórom. A puha vagy felolvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. A liszt(ek)et és a sütőport összevegyítem. A tojásokat, a kesudiót, a citromhéjat és a lisztkeveréket elkeverem a cukros vajjal. A tészta felét a formába merem, a lekvárt szépen elosztom rajta, majd a maradék tésztát is rákanalzom. A sütő középső rácsán 180 fokon kb. 30 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. Egy forró teával kiváló hétvégi uzsonna.