Kivételesen most nem süteménnyel jelentkezem, merthogy végre újra itt a sütőtök szezon (bár valószínű, hogy egy sütőtök pite is sorra kerül a későbbiekben). Elő lehet venni a jól bevált recepteket vagy kipróbálni ismeretlen ízeket, mint például az alábbi recept. Személy szerint rajongok a különböző curry-kért (egytálételekért) és a kókusztejes ételek sem hagynak hidegen. Kísérletező kedvű olvasók kattintsanak ide a folytatáshoz.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök (pucolva)
2 közepes paradicsom
1 zöldpaprika
1 nagy hagyma
1 doboz (400 gr-os) kókusztejkonzerv
1 nagy csipetnyi cayanne-i bors
1 tk. őrölt koriander
1 rúd fahéj
1/2 tk. kurkuma
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál olaj
1 nagy gerezd fokhagyma
1/2 tk. nagy szemű tengeri só
párolt rizs a tálaláshoz
A sütőtök húsát 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát, a paradicsomot és a paprikát felaprítjuk. Egy nagy lábosban olajat hevítünk, üvegesre pároljuk a hagymát és a paprikát. Hozzáadjuk a fűszereket, és kb. egy percig sütjük. Hozzátesszük a sütőtököt és a paradicsomot. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a kókusztejet. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig – időnként megkeverve – pároljuk. A fahéjrudat mindig lepje el az étel. Ha a sütőtök teljesen megpuhult, abbahagyhatjuk a főzést, de ha püréjellegű ételt szeretnénk, főzhetjük tovább is.
Végül a fokhagymát és a nagy szemű sót egy mozsárban vagy kis tálkában összedörzsöljük, és az ételbe keverjük. 5 percig pároljuk, majd rizzsel tálaljuk.
Az alábbi fűszereket írja még az eredeti recept: allspice (pimiento), illetve sáfrány (ami helyett kurkumát használtam).
(A recept Celia Brooks Brown Öt világrész vegetáriánus konyhája cimű könyvből való.)