Karácsonyra: sült tilápia mangó salsával


A magyar hagyományok szerint a karácsonyi asztalra kerülő ételeknek varázsereje van. Ezért is került sokszor hal a menübe, ugyanis a halpikkely sok pénzt jelent, a hal pedig olyan sebesen úszik, amilyen gyorsan a család meggazdagszik az új évben. Hát, hagyomány ide, hiedelem oda, én leginkább azért sütök halat karácsonykor, mert gyorsan elkészíthető. (Bár nem bánom, ha emellett még meg is gazdagszom.)
Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, mert gyors és egyszerű, színvilágával pedig ékes része lehet a feldíszített karácsonyi asztalnak.

Receptért klikk tovább!

A tilápia fehér húsú hal, filéje teljesen szálkamentes, omlós. Gyerekek is szeretik, mivel abszolút nincs erős hal íze. Metróban frissen és fagyasztva is kapható.

Hozzávalók 2 főre:

1/3 csésze extra szűz oliva olaj
1 ek citromlé
1 ek apróra vágott petrezselyem
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 tk száritott bazsalikom
1 tk bors
fél tk só
2 kb 20 dekás tilápia szelet

mangó salsa:
1 nagy mangó, hámozva, apró kockákra vágva
fél piros kaliforniai paprika apróra vágva
2 ek apróra vágott lilahagyma
1 ek apróra vágott cilantró vagy petrezselyem
2 ek limelé
1 ek citomlé
só, bors

Az első 7 hozzávalót összekeverem és zárható zacskóba rakom. Beleteszem a tilápia szeleteket is és amennyire lehet kipréselem a zacskóból a levegőt. Lezárom és hűtőbe teszem egy órára.
Amíg a hal pihen a pácban, elkészítem a salsát. Egy tálban óvatosan összekeverem a hozzávalókat és ízlés szerint sózom, borsozom. Hűtőbe teszem fogyasztásig, hogy jól összeérjenek az ízek.

A halat kiveszem a zacskóból, lerázom róluk a felesleges páclét és enyhén olajozott serpenyőben egyszer átfordítva mindkét oldalát kb 3-4 percig sütöm.
A tilápiára halmozom a salsát és úgy tálalom. Köretnek rizst és/vagy salátát ajánlok hozzá.

Ne feledkezzetek meg ti sem a felhívásunkról: keressük az idei karácsony szuper receptjét!!! Mottónk: gyors, különleges és egészséges.