Kokárdát a hipermarketből, ingyen

Hát van annak egy sajátos bukéja, hogy épp az egyik német nyelvterületen őshonos hipermarket-hálózatnak jut eszébe, hogy március 15-e apropóján ingyen-kokárdákat osztogasson. Persze csak ha eleget költünk náluk, de akkor a miénk a szalagból varrt kokárda, biztosítótűvel!

De jó, így legalább nem kell otthon vacakolni a varrogatással! Ráadásul az ünnep előtt két nappal már három is van belőle, akár gyűjthetnénk is, mint a szuperpontokat, vagy dzsungelmatricákat (nem is beszélve a Hupikék törpikék figurákról). Egyiket kisóvodásom már büszkén a kabátjára is tűzte (három nappal az ünnep előtt), megtetszett neki a dolog, hadd hordja. Nem gondolom, hogy a kokárdaviselés valami elvetemült nacionalista aktus lenne, sőt… nem is értem, miért kémlelnek furcsán bennünket az oviban.

Szép gesztus, az eladók magyarok, mi is azok vagyunk, a bolt Magyarországon van, így bő másfél évszázad után meg mit számít Windischgraetz és Haynau  (különben is osztrákok ugye), mikor épp egy német érdekeltségű multinál (számtalan osztrák üzlettel a háta mögött) hagyjuk a pénzüket.  Hiszen két kiló német krumpli, három doboz osztrák tej, francia mustár, holland tészta és magyar uborka fejében máris miénk az egyik legfőbb nemzeti jelképünk. Ez a globalizáció – lehet morogni – ebben élünk.

Minek is ragozzuk, értjük ezt, jó dolog az együtt-ünneplés, pláne, hogy a pár éve nálunk is gyökeret vert üzletlánc agytrösztje gondol egy merészet, és megvalósította ezt a viccnek is beillő promóciót. Árulnak ők magyar terméket is, foglalkoztatnak megannyi embert, adóznak is, miért épp ők ne adjanak kokárdát. Termékeik zöme persze nem hazai, innen-onnan beszerzett, a tőke sem nálunk kamatozik, de aki itt vásárol, az tudja hova fizet.

 

Tényleg, nem olasz kokárdát kaptam?

De bizony, mert alapszabály úgy szól, hogy a kokárda mindig belülről kifelé olvasandó, tehát ez, ahogy a magyar kokárdák zöme, igazából nem is magyar, hanem olasz kokárda. De már 1848-ban fordított volt a kokárdák többsége. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.

A magyar hagyomány szerint (olvasom a wikipédián) a forradalom estéjén a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak kokárdát. Ők voltak hát az első kokárda-osztogatók. A francia kokárdától eltérően viszont nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon.

Mit jelentett a kokárda?

1848. március 15-én a pesti forradalom estéjén a Bánk bán előadásán Jókai Mór szónokolt a színpadon, amire így emlékezett vissza egy későbbi írásában:

Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol! Ez aztán fordított a dolgon. A háromszínű kokárda helyreállítá a rendet. Aki háromszínű kokárdát akart feltűzni, annak előbb haza kellett menni. Tíz perc múlva a színház üres volt. És másnap minden embernek ott volt a mellén a háromszínű kokárda; a Nemzeti Kaszinó urainak paletot-ján kezdve, a napszámos darócáig, s aki köpönyegben járt, az a kalapjára tűzte.

5 hozzászólás “Kokárdát a hipermarketből, ingyen” bejegyzéshez

 1. Tisztelt Hölgyem!
  Azt hiszem nem szándékosan, de téved, és ezért kénytelen vagyok javítani: Az ALDI nem osztrák cég, így az a hókuszpókusz, amit szíveskedett a Habsburgokról összehordani, nem igazán telitalálat. De mentem, mert sokak fejében él ez a rendetlenség, mivel Ausztriában más néven, a tulajdonos nevével működik az ALDI, ott Hofernak hívják. És nem fogja elhinni, de azért Hofer – nem pedig lelkes shoppingoló honfitársaink szavaival “hoffer” – mert a tulajdonosa egy nagyszerű őrvidéki magyar ember, a felsőpulyai nagy magyar, Hofer József! Így aztán sokan azt gondolják, hogy az osztrák Hofer magyar üzleteit nevezik ALDI-nak, de ez nem így van, mert Német központtal, Nyugat-Európában szinte minden országban működő áruházláncról van szó az ALbrecht DIscount rövidítése, a cég legrégebbi gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, mikor Theo és Karl Albrecht édesanyja egy kis boltot nyitott Schmonnebeckben, Essen egyik külvárosában… Tehát nem igazán a Habsburg család műve…
  Ami pedig a gesztust illeti: KÖSZÖNET AZ ALDINAK! Mert lehet kapni kokárdát a CBA-ban, lehet a LIDL-ben, TESCO-ban is, mindenik üzletben matricákat osztogatnak, ha ajándékozásra kerül a sor, de ez a nemzeti érzéseinknek oly kedves figyelmesség csak az ALDI-nak jutott az eszébe. Ahogy az elmúlt esztendőben is…

 2. Kedvesem német ételeket adunk a gyereknek, pedig Magyaroszágon is terem búza, vannak disznók és a ketreces tyúkok zseniális HU feliratos tojásokat tojnak, a gyereknek festeni is sokkal hangulatosabb arról nem is beszélve, hogy a sütni nem tudok körében mostanában oly divatos maffin is szebb lesz belöle.
  Az a kérdés is felmerül bennem, hogy vajon ezzel a szép kokárdával, holnap a Petöfi szobornál vagy esetleg a habsburgoknál ünnepelnek az emberek.

 3. Látom az osztrák tulajdonost már javították németre. Egyébként tegnap jártam a Praktikerben (ugye szintén multi) ahol hatalmas címeres magyar zászlót árulnak, de vehetünk nemzeti jelképet a Tescoban is. A nyolcvanas években, igaz nem multiban, hanem szocialista nagy vállalat üzleteiben szintén árultak már kokárdát, pedig akkor március 15. még nem is volt hivatalos nemzeti ünnep. Ezek a rohadt kommunisták már akkor sejtették mennyire elüzletiesedik majd a világ.

 4. Még ha az osztrák vonal stimmelt volna, akkor talán érteném miről szeretne szólni a cikk, így már elég szegényes, az olasz trikolór párhuzam meg már inkább ciki. Egyébként talán a legkulturáltabb szupermarket, ahol ez eladók és a pénztárosok mindig kedvesek (igen, Magyarországon), az pedig hogy honnan származnak a termékek és miért pont onnan, miért nem amonnan már egy hosszabb okfejtés tárgya lehetne

 5. És ha már tárgyi korrektség – az Aldi áruházakat és a vele egy kategória alá sorolt Lidl, Penny Market egységeket csak nagyon erős jóindulattal lehet hipermarketnek nevezni, ami 2500 nm alapterülettől indul

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.