Elégtelen a Savaria mozinak szervezésből

Ráférne egy kis tréning a szombathelyi belvárosi mozira szervezés terén… Összességében pozitív élménnyel távoztam  kedden Szabó István estjéről, de a  kezdet korántsem ezt a véget sugallta. Na de ne szaladjunk  ennyire előre.

Kedden este elmentem moziba, ugyanis fél hatkor vetítették Szabó István Ajtó című filmjét. Maga az  Oscar-díjas, Kossuth-díjas érdemes művész,  filmrendező  volt a Savaria mozi vendége,  a film után egy kellemes beszélgetés lehetősége vonzotta  a  közönséget. Mivel kíváncsiságom engem már egy korábbi időpontba a moziba hajtott, így kedden a filmet kihagytam és csak a beszélgetésen vettem részt.

Kezdjük ott, hogy a filmnek vége lett: az  átlagoshoz képest meglepően sokan nézték meg a filmet és várták a  rendezőt.

Szabó István megérkezett laza eleganciával, kedd esti nyugalomban. Izgalomra nincs is ok, nyilván sokszor csinált már ilyet. Nem így a szervezők: első látásra úgy tűnt, mintha Szabó István véletlenül, meglepetés szerűen tért volna be a moziba, zavarba hozva a szervezőket, akik este fél 8-kor végképp nem számítanak arra, hogy a keddi álmos estét megzavarja valaki….

A rendezőt már hosszú másodpercek óta a vászon előtt tapsolják. Szólni senkinek sincs esélye, mivel vásznon még mindig ismeretlen képi jelek, és üvölt és üvölt  a reklám szöveg. Kellemetlenül toporog a kolléga, aki szeretné köszönteni Szabó Istvánt. Én lesütöm a szemem, nem bírom én a stresszt mondom magamban, de ez nem az én stresszem vitatkozok  magammal.

Később elhangzik egy kis magyarázat a kellemetlen szituációra… gazdasági ok miatt csak 1 gépész van, ő éppen a másik teremben indít filmet, sajnos ez volt oka, hogy….NEM ordítok fel magamban, mert a szégyen lassan dühé alakult bennem, ez nem gazdasági kérdés, hanem  szervezés, odafigyelés, igényessége kérdése, és apró logisztika,  semmi köze a pénzhez.

Túl vagyunk a kínos köszöntésen. Lehet kérdezni mondják…, ha nem kérdeznek, én készültem kérdésekkel folytatják a felvezetést . Ha arra is úgy mint a fogadásra….. Jézus!!!  mondom magamban, mekkora égés, ha nem kérdez senki.

Látok kezet a magasban, kő le….

Majdnem földet is ér, amikor ismét közbeszól a technika. Az eredeti koncepció szerint két mikrofon oldja meg, hogy mindenki halljon mindent: egyik Szabó Istvánnál a válaszokra, a másikat egyik szervező az aktuális kérdezőhöz viszi. Viszi is, csakhogy a  mikrofon nem jó.

Az eredeti „bonyolult” koncepció annyi törődést igényelt volna, hogy kipróbálják mondjuk kedd délelőtt. Erre már nem adnak magyarázatot, még csak az kellett volna előjöjjenek  Murphy-vel….végül is belefért volna az estébe….Így egy mikrofonnal szaladgáltak a kérdezőtől a rendezőig, kivéve akkor, amikor  egy kicsit megfeledkeztek arról , hol és miért vannak, mert ilyenkor Szabó István vitte a  mikrofont.

Volt még egy parám, csak nehogy kiszáradjon a rendező  szája, márpedig egy lehet kérdezni estén  a válaszadónak erre nagy esélye van, pláne ha nincs ásványvíz (se semmi)…….hallottunk már a nehéz gazdasági helyzetről….

Én megértem, olyan sok vendége van mostanában a mozinak….. , ha mindenki kap egy üveg ásványvizet, az  már  nyomos tétel a költségvetésben, és valahol meg kell szorítani azt a bizonyos gatyamadzagot….

Megnyugtatásul írom, hogy ebből végül nem volt gond….

Véleményem szerint azonban egy dolog mentette meg az estét, hogy voltak szép számmal értelmes kérdések, és természetesen élvezetes válaszok….

– by Vica –

5 hozzászólás “Elégtelen a Savaria mozinak szervezésből” bejegyzéshez

 1. Kedves Vica!
  Ahogy a helyzet áll, a pótvizsgán simán átcsúszik majd az elégtelen után a Savaria mozi, így az Agóra vezetősége. Még mindig ugyanaz a gond! Ahhoz, hogy a jó előadó találkozni tudjon a jó közönséggel és a találkozás jó eredménnyel zárulhasson, bizony rendezvényszervezőre van szükség, nem irodakukacokra, vezetőkre, managerekre, ál-szakikra. Nos, akik értenek a “szakmához” általában otthon ülnek – munkanélküliek. Ezért jut egy mozira egyetlen gépész, aki éppen máshol sürög, ezért nincs, aki kipróbálja és biztonságosan működtesse a technikát! A szinvonal sajna megrekedt úgy a hetvenes éveknél és csak a jóég tudja, minek jönnek ide világhírű rendezők és életművüket jól ismerő nézők, hallgatók, ha csődítésükkor csak tömegértékük van: teltház! Kipipálva!

  Szabó István legenda! Bár megpróbálták meghurcolni, besározni, Ő csak egy dologhoz ért, azt műveli azóta is. De ahhoz ért!

  Ezért különösen fájdalmas elvárni, hogy a programszervező is minden körülményt biztosítson, ha már egyszer egy legenda eljön közénk…

  A bosszantó az, hogy ezek a gondok mind elkerülhetőek, némi alázattal, odafigyeléssel! Na de, miről beszélünk!? Ez nem amatőrség, ez a közönség szimpla leszarása!

  (Sokat gondolkoztam az utolsó szó előtt, de csak durvábbak jutottak az eszembe…)

  1. Tudtommal a moziban három rendezvényszervező dolgozik. Hát, ha ezt a színvonalat tudják, akkor ennyit érnek. Talán a mozivezető úrnak nem a kávézóban kellene üldögélnie, vagy a politika hátsóját nyaldosnia, hanem tennie azt, ami a dolga.
   De azért nem kéne általánosítani az egész Agórára. Mert nagyon sok, szuper szervezésű programot csináltak, csinálnak.
   A pénztelenséget nem lehet nem tudomásul venni, az tény, hogy az ország és a város vezetése egyre kevesebbet áldoz kulturális célokra, de fent vázolt helyzet mindenképpen a programért felelős szervező nemtörődömségéből fakadhatott.

 2. Örülök Borospapa, hogy itt is ittvan és hogy ehhez a kérdéshez is nagyon komolyan hozzászakért.
  Akkor elmondanám nektek, hogy a Savariában évek óta egy gépész van. Sőt még pénztáros sem több. Mi ennek az oka? Az, hogy nem mennek az emberek moziba, Savariába meg főleg nem.
  Most lehet ideokosítani, de ez személyes tapasztalat. Évekig jártam úgy, hogy max 5 ember volt a vetítésen, de volt h 2 embernek is elindították a filmet. Akkor meg mindek két gépész?
  Télen se fűtés, se semmi.
  És akkor jön Borospapa a közönség leszarásával és a többi légbőlkapott baromsággal.
  Programszervező persze…
  Bélabácsi meg majd még bocsánatot is követel a szombathelyi polgárokat ért sérelem miatt :D

 3. Üdvözlet! Én úgy érzem, hogy itt is, mint sokszor másra fogják a hibát. A gazdasági helyzetre, az egy gépészre, de sohasem arra ami ténylegesen volt, hogy nem készültek fel. A digitális átállás utánra viszont már gépész sem kell majd, nem lesz kire fogni a hibát..

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.