Sószoba Szombathelyen: játék és gyógyulás a gyereknek, nyugi-percek anyának

Egy ideje úgy látogatom a sószobát, mintha fodrászhoz, kozmetikushoz vagy masszőrhöz járnék. Ahogy előző életemben tettem, mikor még nem létezett a kislányom. Bár, akkor a sóterápia még nem volt alap tartozéka mindennapjaimnak. Viszont mióta velem van a kicsinyem,  – hihetetlen, de két és fél éve már – , minden megváltozott: másik dimenzióban, bolygón, világban élek, és ezt az állapotot soha, semmiért nem cserélném el.
De miért járunk sószobába? Mert, az apróság november óta bölcsődés, és november óta náthás. Hivatalosan heveny orr – és garatgyulladása, illetve fülkürthurutja van.

Már mindent kipróbáltunk, hogy meggyógyuljon: a nyugati orvoslás vegyi cuccait (sajnos, két antibiotikum-kúra is becsúszott), a népi gyógyítás praktikus tanácsait (így került esténként disznózsír a gyerek mellkasára, a lakásban meg reggelig szalonnaszag terjengett), a homeopátiás megoldásokat (bogyósat, tablettásat, lenyelőset, nyelv alatti szopogatósat), a Schüssler-sót (ez még folyamatban), a flavonokat (a bölcsődei start előtt turbóztuk fel vele nagyobb dózisban a szervezetet, még most is kapja), 200 km-t utaztunk egy természetgyógyász guruhoz reflexzóna kezelésért, rendszeresen géppel szippantatom le a cuccot a fül-orr-gégészeten, épp, hogy csak a kézrátételt, meg talán a Candida-kúrát nem csináltuk végig.

Mélypontra jutottam, hiszen egyik gyógymód sem hozta meg az eredményt: a felső légúti nyavalya vissza-visszatér. Egy tüsszentés a közintézményben, aztán másnap getha. Egy ismerősöm ajánlotta nemrégiben a Thököly utcai sószobát.

Már első alkalommal meggyőzött a hely. Ízléses a dizájn, igényes a berendezés, kellemes a helyiség hangulata. A gyerekek „homokozhatnak” a sóval, a kis asztalkánál rajzolhatnak, társasjátékokkal játszhatnak, a kezelés ideje alatt a felnőttek kényelmes karosszékekben pihenhetnek. Belépéskor mindig sóködbe érkezünk: egy készülék (a sómalom, ez teszi egyedülállóvá a megyében ezt a sószobát), porlasztja, és látványosan szórja szét a levegőben a só granulátumokat.

Pár perc után megszokjuk az érzetet, a 45 perc (ennyi ideig érdemes bent tartózkodni) pedig garantált eredményt hoz: a tüdőbe lejut a só által fertőtlenített, sterilizált levegő, pár napon belül pedig elmúlik a panasz. Olvastam egy hivatalos mondatot erről a tájékoztató brosúrában: „A kúra során a sószemcsék rátapadnak a káros mikrobiológiai sejtekre, amelyeket először dehidratálnak, majd a fehérjeszerkezetük megrongálásával elpusztítják azokat.”

No, nálunk biztosan nagy erővel pusztulnak a nem odavaló elemek, mert a sószobázás után még egy-két óráig tódul ki a váladék az orrból. És, többek között (játszás, kikapcsolódás, regenerálódás, 45 perc nyugi anyukának) ezért ez a programunk hetente kétszer-háromszor. Ajánlom mindenkinek!

by csak2slukk