A paleolit lenne a megoldás?

A különböző étkezési- és életmódokat bemutató bejegyzésem apropóján sokat gondolkoztam. Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk? Mit ne együnk, hogy jobban legyünk?

A múlt század elején ha valaki megbetegedett, akkor annak két kimenetele volt: vagy meggyógyult vagy meghalt. Manapság ez már nem így van. A II. világháború  után egyre több olyan betegség ütötte fel a  fejét a társadalomban, ami velünk marad, állapottá válik, nem fertőz, élhetünk vele akár évtizedekig. Ilyenek például a különböző civilizációs betegségek: a magas vérnyomás, a gyomorfekély, a depresszió, a cukorbetegség stb. Ezen betegségek kezelése során a beteg már nem passzív részese a gyógyulási folyamatnak, ugyanis ezek a betegségek a beteg aktív közreműködése nélkül nem gyógyíthatók.  A betegnek változtatnia kell az életmódján, étrendjén, sőt gondolkodásmódján is!A paleolit táplálkozás éppen ezen újkeletű betegségekre ígér javulást, sőt még gyógyulást is. Online fórumokon tömegesen olvashatók a sikersztorik kigyógyult pajzsmirigy problémásokról,  inzulint elhagyó 2-es típusú cukorbetegekről. E szigorú étrend követőinél megszűnnek a menstruációs panaszok, izületi gyulladások, migrének, ekcémák. Kíváncsivá tettek, személyes tapasztalatra vágytam. Így találtam rá Polákovics Mariettára, a Mia Natúrbolt tulajdonosára, aki 3 hónapja váltott paleóra.

Volt valami kiváltó oka, előzménye annak, hogy áttértél a paleolit diétára?
Anyukámnak van egy 30 éve tartó gyulladásos betegsége. A boltba sorra jöttek az olyan vásárlók, aki paleolit táplálkozást folytatnak és olyan sikerekről számoltak be, aminek már nem lehetett nemet mondani. Édesanyámnak javasoltam, hogy próbálja ki, hátha segít a betegségének a visszaszorításában. Ő azonban nagyon drasztikusnak találta, és ki sem akarta próbálni, ezért felajánlottam neki, hogy én is vele együtt áttérek erre az étkezési formára. Így lett egy társa: nem kellett egyedül új recepteket keresgélnie, más ételek készítésére felkészülnie, alapanyagokat beszereznie. Így indult az egész.

És tényleg ennyire drasztikus a paleolit?
Korábban nagyon minimálisan, heti egy vagy két alkalommal fogyasztottam húst. Nem igazán tudatosan, csak valahogy nem volt benne a napi étrendemben. Rá kellett azonban jönnöm már az elején, hogy muszáj minden nap húst ennem ahhoz, hogy ne legyek egész nap éhes. Ezen felül nem ehetünk semmilyen gyors felszívódású szénhidrátot, tilos a burgonya, a rizs, a gabonafélék, a köles fogyasztása. Nem eszünk hüvelyeseket, cukrot és a keménysajtokon kívül tejtermékeket sem.  Étrendünk fő összetevői a hús, a zöldség, a gyümölcs és az olajos magvak.

Mit eszel köretnek, mert hát a paleolit nem túl megengedő a hagyományos értelembe vett köretekkel. A liszt tartalmú köretek alapból kilőve, de még a rizs, a burgonya és a köles is…
Sok főzeléket eszünk, amihez már nem szójából, hanem húsból készül a fasírozott. A töltött padlizsánnak is már a húsos változatát esszük. Ha pedig csirkepaprikást készítek akkor azt hajdinával vagy amaranttal tálalom.  Az amaranttal azonban vigyázni kell, mert van egy erőteljes íze, ami könnyen elviszi az ételek jellegét. Emiatt ezt csak módjával fogyasztom. Például tegnap kelkáposzta főzeléket főztem és burgonya helyett hajdinával ettük.

Apropó főzelék, hogy sűrítesz liszt nélkül? És a tejtermékek tiltása miatt a habarás, vagy a tejszínnel felöntés sem lehet megoldás.
Ritkán sűrítek, de ha kell, akkor szezám lisztet vagy napraforgó lisztet használok, ezeknek kevésbé van markáns ízük. A lenmagliszt már nem biztos, hogy jó megoldás lenne az erősebb íze miatt, és a gyerekek sem ennék meg olyan szívesen, mert besötétíti a főzeléket.
Sűríteni azonban lehet magával a főzelékben lévő zöldséggel is. A főzelék egy részét leturmixolom és hozzáöntöm a másik feléhez. Tej helyett pedig mandulatejet vagy amarant tejet használunk.
Ezen kívül, mivel én nem drasztikusan, autoimmun betegség vagy fogyókúra miatt csinálom a diétát, ezért megengedett egy héten egyszer a rizs vagy a köles fogyasztása. Így tehát sűríthetek néha rizstejszínnel is, vagy ehetek rizstésztát, tejberizst. Anyukámnak azonban tilos ezeknek a fogyasztása is.

Ez elég keményen hangzik egy átlagos magyar étkezési szokásokkal rendelkező embernek.
Van a paleolitnak egy olyan irányzata is, amely nem tiltja a zabot. Ez azért nagy könnyebbséget jelent, hiszen a zabtejjel, zabtejszínnel, zabpehellyel, és főleg a zabliszttel sokkal könnyebben lehet a hagyományos ételeket rekonstruálni.  Szendi Gábor, a paleolit hazai megteremtője, az első könyvben még engedi a zab tartalmú ételek fogyasztását. Később, a második könyvében, korrigálja ezt és tiltólistára teszi a zabot.
Emiatt lehet sok olyan paleos receptbe belefutni az interneten, amiben vannak zabkészítmények, de mi nem fogyasztjuk.

Vettél észre változást?
Már a második héten, akkor amikor először „bűnöztem,” és ettem egy kis rizst. Akkor vettem észre, hogy az előző héten mennyivel könnyebb volt a testem, nem puffadtam, jobb volt az emésztésem. A petefészkemnél gyakran érzett szurkálások is elmaradtak, amik szintén valamiféle gyulladás megszűnését jelentik. Ezekről a gyulladásos betegségeknek a megszűnéséről ír a szakirodalom is. Ezen kívül nagyon aktívnak érzem magam, és az alvásigényem is lecsökkent.
A komolyabb betegségek esetében a változások, azt mondják, hogy 3 hónap után észlelhetők.
A vásárlóim fantasztikus csodasztorikat mesélnek, helyreállt koleszterin- és vérnyomásszintről, pajzsmirigy értékről. Mellékhatásként pedig lefogynak.  Nem elsősorban fogyókúra ez tehát, hanem ahogy az egyensúlyok szépen helyreállnak a szervezetben, úgy az elraktározódott felesleges anyagoktól is megszabadulnak.

Gyerekek veled tartanak?
Szép fokozatosan, az alapanyagok lecserélésével, de hasonló ételek készítésével be lehet csempészni a gyerekek étrendjébe is a paleolitot. Fontos, hogy ne legyen ez drasztikus, hiszen az is egy folyamat, mire az ő ízlelőbimbóik hozzászoknak a természetesebb ízekhez.

Minden nap főzöl?
Hát igen, ez vele jár. De könnyebbség, hogy rendelhető nálunk a boltban paleolitos menü egy budapesti cégtől. Ha nagyon elúszok a teendőimmel, akkor rendelek magamnak ebédet.
Gyakran sütünk kenyeret és zsemlét is. Ezek lenmag-, hajdina-, szezámmag-, vagy amarantlisztből készülnek. Élesztő helyett pedig foszmátmentes sütőport vagy szódabikarbónát használunk.

És mi van, ha vendégségbe mész? Tolerálja ezt a baráti kör, család?
A baráti kör teljes mértékben, hiszen ők is mindig valamilyen új diétával próbálkoznak. A menü összeállításánál kölcsönösen odafigyelünk arra, hogy éppen ki, mit eszik. Ismeretlen társaságban nehezebb a dolgunk.
Éttermek nem kínálnak paleolit menüt, de minden étteremben van natúr szelet, saláta és zöldköret. Ennél sokkal nagyobb választékra azonban nem nagyon számíthatunk, így a rendszeres étterembe járás unalmas lenne nekünk.

Meddig tervezel így étkezni?
Ez egy életforma, nem egy pár hetes vagy hónapos diéta. Ha abbahagynám, akkor szép lassan visszatérnének a paleolittal rendeződött problémáim. Nem mondom, hogy néha nem fogok átugrani a szomszédba egy gombóc fagyira, de alapvetően mi átálltunk erre a táplálkozásra.

Mia meglepett egy saját sütésű zsemlével, aminek a receptjét hamarosan közreadom.