Piknikkosárba vele – csicseriborsós sörkorcsolyám

Mit süssek? Az esti grillezésen, a kerti asztalon jól mutatna valami ízletes vendégváró falatka. Valami extra rágcsálnivaló, a mentás-citromos- bodzaszörp és a jégben hűtött sör mellé. Sajtosperecet vagy pogácsát dobjak össze? Lapozgatok a fejben. Hirtelen ötlettől vezérelve, kamrában körbenézve látom ám, egy zacskó csicseriborsó hetek óta ott árválkodik, így jött az ötlet: csináljunk belőle valamit. Mondjuk, töltsük stílusosan sörkiflibe…

Így készült a töltelékem

Első lépésként megmostam egy zacskó csicseriborsót, majd kuktában fél órán át főztem. Közben egy fej hagymát olívaolajon megpirítottam, majd a főtt csicseriborsót is átsütöttem benne. Megborsoztam, zúzott fokhagymával ízesítettem, reszeltem bele füstölt sajtot, tettem bele két kanál tejfölt, és a legvégén az egészet összeturmixoltam.

Míg kuktában főtt a csicseriborsó, addig összedolgoztam a tésztát

Fél kiló lisztbe 5 dkg friss élesztőt tettem ( 3 dl langyos tejben cukorral felfuttatva), 1 evőkanál cukorral, 3 teáskanál sóval édesítettem. Öntöttem bele 1 dl olajat, majd az egészet összegyúrtam, és egy órán át pihenni hagytam. Fontos, hogy  a tészta lágy maradjon, ne legyen kemény.

Miután megkelt a tésztám, a gyúródeszkán 4 nagyjából egyforma cipóra osztottam. Az egyes cipókat kör alakúra nyújtottam (fél centi vastagságúra hagytam), majd nyolc-16 cikkre vágtam, mintha torta lenne. Rákentem a középére a csicseriborsó-krémet, kis füstölt reszelt sajttal is megbolondítottam, így pikánsabb lett. Felcsavartam a töltött nyers tésztát, kiflit formáltam belőle, és sütőpapírra fektettem.  A kenéshez 2-3 tojás sárgáját használtam el, és hogy el ne felejtsem: a tetejére mákot szórtam. (Lehet persze köménnyel vagy szezámmaggal is díszíteni.) Aztán 200 fokon aranybarnára sült.

Az eredmény várakozáson felüli

Pillanatok alatt elfogyott. Ha még egyszer nekiállnék, csinálnék hagymás-paradicsomszószos töltelékeset is, de a tonhalas-olívabogyós is tetszene, vegyesen tálalva. Szóval érdemes kreatívkodni a sörkifivel is…