Csicseriborsó saláta sült padlizsánnal

csicseriborso salata

Azért szeretem a salátákat, mert az elkészítésükben nincsenek szabályok. Sokat hibázni nem is lehet, esetleg az arányokra kell egy kicsit odafigyelni és arra, hogy a különböző ízek, a zöldségek állagai passzoljanak egymással.

Nagypéntek lévén egy húsmentes salátával készültem, ami rövid esti előkészítés, és reggeli összeállítás után már velem van a munkahelyemen.

Ez a saláta az éppen otthon lévő hozzávalókból készült, az összetétel ízlés szerint szabadon variálható. Segítségül zárójelben írom az egyéb ötleteimet.

Hozzávalók:

20-25 deka csicseriborsó (vagy vörösbab)

2 dl bulgur (vagy rizs, köles, quinoa)

1 kisebb padlizsán

3 db paradicsom (és/vagy kaliforniai paprika, újhagyma, mazsola)

10 szem fekete olajbogyó (vagy zöld olajbogyó)

15 deka fetasajt

egy maréknyi petrezselyem

fél citrom

olivaolaj

só, bors

(magvak: dió, chia mag, mandula)

A csicseriborsót 12 órás áztatás után megfőzöm. A bulgurt dupla mennyiségű vízben forralás után lefedve puhára főzöm. A padlizsánt megmosom, héjastól apró kockákra vágom és 200 fokos sütőben olivaolajjal jól átforgatva megsütöm.

Az előbbi hozzávalókat kihülés után összekeverem és hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, a karikára vágott olajbogyót. Belemorzsolom a fetasajtot és óvatosan összeforgatom a citromlével, az olivaolajjal és a fűszerekkel. Végül a tetejét megszórom az apróra vágott petrezselyemmel.