Hárommagos tavaszváró kenyér

kenyér0

Szendi felhívása, és Ági húsvéti rakott kalácsa engem is megihletett, és az ünnepi alkalomra új formában sütöttem itthonra a kenyeret. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében már jó ideje magam készítem a kenyeret, ami annyira bevált, hogy a bolti verziókat teljesen elhagytuk. A hozzávalók természetesek, könnyen beszerezhetők. A recept egyszerű, így gyorsan elkészül. Sokféle egészséges étrendbe beilleszthető. Például cukorbetegeknek is merem ajánlani, hiszen a fehér kenyér magas GI-jéhez képest csak közepes a GI-értéke, és mert teljes értékű, mennyiségből is kevesebb kell belőle. Nekünk kettőnknél a fél kiló egy hét alatt fogy el. Megunni nem lehet, hiszen az összetevőket szabadon lehet variálni. Az íze is finom, sőt, a férjem már csak ezt hajlandó megenni.

Az első saját változat

Egy éve még nem hittem volna, hogy valaha is otthon fogok kenyeret sütni, hiszen egy szakma épül rá, és különben is, olyan bonyolultnak, és hosszadalmasnak tűnt. A bolti kenyerek összetevőit elnézve pedig volt, hogy hosszú évekre inkább lemondtam mindenféle pékáruról, ám egy-egy frissen sült illat mégis elcsábított néha. Mikor rászántam magam a házi kenyérsütésre, olyan receptet kerestem, ami  – amellett hogy egyszerű – élesztőmentes, cukormentes és fehérlisztmentes. Mivel ilyet nem találtam, végül Pocahontas receptjét dolgoztam át. Ez egyébként leginkább az ír kenyérhez (arán sóide) hasonlít, amit hagyományosan szódabikarbónával sütnek.

Kétmagos kenyér

Már az első sütés is jól sikerült, majd kezdtem kikísérletezni a számomra ízhatásban is tökéletes változatot. Ez végül egy kétmagos-kétbúzás kenyér lett. Először következzék ennek a receptje:

Hozzávalók a kétmagos változathoz

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor
1 db közepes méretű tojás
300 ml / 2 pohár joghurt (nálunk laktózmentes)

ízesítéshez: szabadon variálható, a most bemutatott változatnál: fél teáskanál parajdi só (kevesebb is elég), provance-i fűszerkeverék, lenmag, napraforgómag

díszítéshez: ízlés szerint variálható, akár el is hagyható, most éppen lenmagot fogtok látni majd

Elkészítés

Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Kimérem a liszteket, és összekeverem a sütőporral.

kenyér1

Egy nagyobb tálban, fakanállal összekeverem a tojást, a joghurtot, a sót.

kenyér2

A lisztet fokozatosan, keverés közben hozzáadom. Belekeverem a provance-i fűszerkeveréket, a lenmagot, és a napraforgómagot. Az ízesítés természetesen szabadon változtatható aszerint, hogy ki mit szeret, illetve mi van éppen otthon.

kenyér3

Egy püspökkenyér-formát előkészítek zsiradékkal, lisztszórással. A kenyértésztát a tepsiformába öntöm, egyenletesen szétterítem. A tészta puha és ragacsos, de liszttel kipótolni szigorúan tilos! Bevágom a massza tetejét, majd lenmaggal díszítem. Ez ropogósra fog sülni rajta.

kenyér4

Az előmelegített sütőbe teszem. Légkeveréses villanysütőnél 180 °C fokon,  25-30 percig, vagy tűpróbáig sütöm. Ha kihűlt, kiveszem a formából, tálalás előtt vágom fel.

kenyér5

Ír kenyér

Az ír kenyeret hagyományosan kereszt alakban metszik meg, ami praktikusan a szétrepedéstől, spirituálisan pedig a rossz szellemektől óvja meg. Az ősi szokások előtt tisztelegve én sem mulaszthattam el eme változat kipróbálását. A puha és ragacsos masszát nem tudtam volna formázni, így ismét újítottam, és a következőképpen készítettem a kenyeret.

kenyér7

Hozzávalók az ír változathoz

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor
2 db közepes méretű tojás
150 ml / 1 pohár joghurt (nálunk laktózmentes)

ízesítéshez: szabadon variálható, a most bemutatott változatnál: csipetnyi parajdi só, provance-i fűszerkeverék, lenmag, napraforgómag

díszítéshez: ízlés szerint variálható, akár el is hagyható, itt éppen így is tettem

Elkészítés

Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Kimérem a liszteket, és összekeverem a sütőporral.
Egy nagyobb tálban, fakanállal összekeverem a tojást, a joghurtot, a sót.
A lisztet fokozatosan, keverés közben hozzáadom. Belekeverem a provance-i fűszerkeveréket, a lenmagot, és a napraforgómagot. Utóbbiak ízlés szerint változtathatók.
Amikor kezd összeállni a kenyértészta, és már nehezen keverhető, kézzel gyúrom tovább. Kézzel formázom a kívánt alakra.
Egy tepsit előkészítek zsiradékkal, lisztszórással. A kenyértésztát a tepsibe helyezem.
Bevágom, díszítem. A képen látható kenyérnél utóbbit elhagytam.
25-30 percre az előmelegített sütőbe teszem. Ha kihűlt, felvágható.

kenyér6

Húsvéti kenyér

Húsvét alkalmából egy különleges formát próbáltam ki, ami első látásra talán bonyolultnak tűnik, de mégsem az. Igaz, nem mértem, de talán csak 5-10 perccel hosszabbította meg az előkészítést. A virágforma miatt hárommagosra és hárombúzásra bővítettem az előző receptet, de jelentősen nem változtattam rajta. Íme, azért következzen a teljes leírás, ami nemcsak húsvétkor süthető. Bár meg kell hagyni, a húsvéti sonkához kitűnően passzol.

Hozzávalók a hárommagos tavaszváró változathoz

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
lazításhoz: 1 zacskó sütőpor
2 db közepes méretű tojás
150 ml / 1 pohár joghurt (nálunk laktózmentes)

ízesítéshez: szabadon variálható, itt: csipetnyi parajdi só, provance-i fűszerkeverék, lenmag, napraforgómag, szezámmag

díszítéshez: ízlés szerint variálható, a most bemutatott változatnál ugyanazokat a magokat használtam fel, amit a masszába tettem

Elkészítés

Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Kimérem a liszteket, és összekeverem a sütőporral.
Egy nagyobb tálban, fakanállal összekeverem a tojást, a joghurtot, a sót.
Belekeverem a provance-i fűszerkeveréket, a lenmagot, a napraforgómagot, és a szezámmagot. (Tanultam a múltkoriból, és hamarabb tettem bele a magokat, így könnyebben, egyenletesen oszlott el a tésztában.)
A lisztet fokozatosan, keverés közben hozzáadom.
Amikor kezd összeállni a kenyértészta, és már nehezen keverhető, kézzel gyúrom tovább.
Egy tepsit előkészítek zsiradékkal, lisztszórással. (Én hidegen sajtolt napraforgóolajat használtam.)
A kenyértésztát kézzel formázom. (A szirmokhoz előbb golyókat gyúrtam, amit nudliformává sodortam, majd félbehajtottam. Ebből hatot helyeztem el körben. A középen maradt lyukba egy kis golyót formáztam, amit a megfelelő szélesség eléréséig ellapítottam. A maradék masszából sodortam egy kukacformát, és a szirmok végénél kunkorban elhelyeztem.)
Díszítem a háromféle maggal, mindenhova egyenletesen eloszlatva.
25-30 percre az előmelegített sütőbe teszem. Ha kihűlt, felvágható.

kenyér8

Jó étvágyat!