Vega-tipp kánikulára: vérvörös céklaköret, tormás töltött gombával

ob 042(1)Nem először, és vélhetően nem is utoljára keringek a zöldséges köretek körül. Egyik oka ennek, hogy az éttermek többségében még mindig a gyorsfagyasztott és melegre mikrózott, ázottrongy állagú növényi szöveteket hiszik garnírungnak. Pedig ilyenkor, szezonban elég kimenni a kertbe vagy a piacra, szinte minden mindennel összesüthető: legyünk bátrak, ha zöldségről van szó! Nyár esti fogásként ezúttal céklás-brokkolis zöldköretet sütöttem, amit túróval töltött gombával kínáltam. Pikk-pakk elfogyott.

Mostanában rákaptam arra is, hogy a zöldek levelét vagy szárát sem dobom ki, ha friss és nem fás, akkor (és tudom, hogy ehető, mint például cékla, brokkoli, karalábé) beleaprítom a wokba.

Így készült a céklás zöld köretem – zöldségszárakkal

Ezúttal a zöldköretem alapja a friss cékla, amit a kertből hoztam be. Négy kisebb darabot kockára vágtam, de a szárát és levelét sem dobtam ki, apróra metéltem. Megpucoltam 5-6 krumplit, egy kisebb salátacukkinit is feldaraboltam, egy fej brokkolit rózsáira szedtem, majd a zöldség friss leveleit és (nem fás) szárát  is összevágtam. Két fej hagymát felkockáztam, mogyoróolajjal, fokhagymával, pici csilivel és kevés balzsamecettel az egész zöldséghalmot összesütöttem. A céklától gyönyörű vörös színe lett, amúgy érdemes megkóstolni, mert a sült cékla, leheletnyi balzsamecettel (csipetnyi reszelt tormával), tényleg isteni.

ob 045

A tormás túróval töltött gombafejek

A csiperkegomba fejeket (8-10 darabot) tisztára mostam. Olajjal vékonyan kikentem a tepsit, majd a gombafejeket megsóztam, és a tetejükkel lefelé fordítva, a tepsibe tettem. Elég negyed órát elősütni, közben a tölteléket is összekeverhetjük. Amihez: 20 dkg sima túrót (juhtúróval még finomabb, de nekem ez volt kéznél – így is működik), 15 dkg házi füstölt sajttal (felét a töltelékbe teszem, felét a tetejére szórom), egy tojással, 2-3 kiskanál (ízlés szerint) reszelt tormával, kevés sóval, felkockázott fokhagymával (ízlés szerint 2 – 3 tekerés színes borssal) összedolgoztam.

ob 046

A negyedóra elteltével kivettem a sütőből a gombafejeket (ha a tepsiben túl sok a gombából kisült folyadék, akkor ezt ki kell önteni). A gombafejeket megforgattam, és rákanalaztam a tölteléket. A tetejére füstölt sajtot reszeltem. A sült céklás zöldkörettel tálaltam.