Az élet főzés nélkül…

IMG_2324

Nyers táplálkozással kapcsolatban nincs sok tapasztalatom, hacsak az nem, hogy reggelire mindig csak nyers zöldséget és gyümölcsöt eszem, illetve iszom. Több mint egy éve van ez így, és állítom, hogy soha nem éreztem ennél energetizáltabbnak magam a délelőttök folyamán. Adódik a kérdés, hogy ha ennyire bevált a nyers étel a nap egyik felében, akkor miért nem étkezek hasonlóképpen a nap másik felében is. Hát igen, pedig már sokat olvastam a nyers étkezéssel kapcsolatban és egy aszalógéppel is bővült a kevésbé kihasznált konyhagépek sora… Teljes váltásra azért nem vágyom, de milyen jó lenne néha egy-egy étkezést lecserélni nyers ételekre, főleg ezeken a forró nyári napokon.

Eddigi nyers ételeim tehát turmixokból, vagy salátákból álltak, de a fantáziám soha nem  repített el odáig, hogy tökfőzelék, töltött paprika, vagy akár hamis májkrémmel megkent keksz is elkészíthető nyers alapanyagokból. Egészen addig, amíg meghívást nem kaptam Szombathely első nyers éttermének a megnyitójára.Pazar kóstolóval készült fel Tóth Péter és csapata e nagy napra, és vezette be a több mint 50 fős kicsikből és idősekből álló közönséget a nyers ételek világába. A gyorsan megüresedő tálak alapján úgy gondolom, hogy sikeresen. Pedig itt aztán semmi sem a hagyományosan használt alapanyagokból készült, bár ez ránézésre kevésbé megmondható, főleg az édességek esetében. Minden étel hihetetlen színvilágban pompázik és már ránézésre is egy külön élmény, hívogatja a kóstolót. Engem első blikkre  a csokoládéval töltött felezett sárgabarackok hívogattak. Gyorsan el is határoztam, hogy ezek felkerülnek a vendégváró ételeim listájára, egyszerűen elkészíthető, nagyon mutatós és finom.
A jelenlévők között ment aztán a diskurálás, hogy kinek mi ízlik jobban: volt akiknek a hagyományos konyha ételeit immitáló ételek ízlettek, de legtöbben talán az édességektől voltak elragadtatva. Nekem a kis falatnyi szendvicsek, (vagyis az aszalógépben készült mag alapú krékerek és az ezekre kent hamis májkrém) jöttek be a legjobban, majd a cukkiniből és uborkából készült spagetti bolognai szószal. Ez utóbbinál fel sem merült bennem, hogy ennek az ételnek melegnek kellene lennie, sőt kimondottan jól esett és frissítően hatott a hidegsége. Az édességek nekem egy kicsit túl édesek és tömények voltak, de hozzáteszem, hogy nem vagyok nagy édességfogyasztó. Legjobban a kókuszos torta és a kis kókuszgolyók jöttek be a kóstoltak alapján. Természetesen cukrot nem tartalmaznak a desszertek sem, leginkább datolyát és egyéb aszalt vagy nyersen kellőképpen édes gyümölcsöt használnak édesítésre.

IMG_2317
A nyers ételek fogyasztásával kapcsolatos egyetlen szabály az alapos rágás. Fontos, hogy az ételünket, sőt még az italunkat (turmixokat) is alaposan rágjuk meg, így a rostok teljesen pépessé vállnak, és a szájüregben már alaposabban megtörténik a táplálék emésztése, kevesebb munkát hagyva a gyomorra és a belekre. (Ezt a szabályt amúgy fontos más étkezési módnál is betartani!!!)
Az élő reggelimmel és ebédemmel tehát aznapra az enzimek pipa, egészséges alapanyagok pipa, telítettség érzet (egészen estig) pipa, energetizáltság pipa. Ami pedig elmaradt az a ebéd után gyakran jelentkező kajakóma.

Ígéretet kaptam egy közös “főzésre” az étteremben, amikor otthon is könnyen elkészíthető ételeket készítünk el, melyről beszámolunk a blog olvasóinak is.

Addig is ajánlom, hogy legyetek merészek és próbáljátok ki Az Élet Éttermét a Szily János utca 12. szám alatt!!!  Ahogyan a “nyersek” ajánlják, már az is gyógyító hatású a szervezetre, ha csak egyszer-egyszer helyettesítjük a megszokott főtt ételünket egy élő fogással.
Liszt és laktóz érzékenyeknek, valamint paleosoknak, vegáknak tökéletes frissítő alternatíva.

Ma pedig átesve az ebéd megfőzésén, a közel 30 fokos szobában ülve egyre csak arról álmodozom, hogy milyen jó lenne egy olyan konyhában “főzni”, ahol nincs szükség extra hőgeneráló gépezetekre csak reszelőre, hámozóra, turmixgépre, aprítógépre, gyümölcscentrifugára és aszalógépre.
IMG_2336

 

Miért is jó a nyers étkezés, vagyis az enzim táplálkozás?

Edward Howell, amerikai biokémikus egész életén át az enzimeket kutatta. Kutatásai bizonyították, hogy egészségünk megőrzéséhez a táplálékunkban lévő enzimekre van szükségünk, amelyeket nyers zöldségekből, gyümölcsökből és csírákból nyerhetünk. Elmélete szerint meghatározott mennyiségű test-enzimmel születünk mindannyian, és ezt a készletet pazaroljuk el a helytelen életmódból fakadó problémák helyreállítására, mint például a helytelen táplálkozás (finomított, feldolgozott, adalékanyagokkal megspékelt élelmiszerek stb), dohányzás, alkohol, túlevés stb. Élő ételekkel tudjuk csak a testünkben lévő enzimkészletet megtámogatni. Howell szerint ideális esetben az ételeink legalább 75%-ának nyers, hőkezelésmentes (43 C foknál alacsonyabb hőfokon kezelt) ételnek kellene lennie.
A másik nagy érv az élő ételek fogyasztása mellett a lúgosítás, ami szintén követendő elv kellene, hogy legyen mindennapi táplálkozásunkban.

5 hozzászólás “Az élet főzés nélkül…” bejegyzéshez

 1. Már végképp nem tudom komolyan venni a “legújabb kutatási eredményeket”.

  – Régebben azt mondták, hogy a szalonnás tojás káros, mert sok benne az LDL koleszterin.
  – Később ez a vélemény annyiban módosult, hogy a tojásban levő koleszterin és egyéb anyagok igen hasznosak.
  – Még később megtudtuk, hogy a mangalica zsírja nem is tartalmaz káros koleszterint.
  – Régen mennyire ajánlották a szóját, hogy milyen egészséges: esszenciális aminosavakat tartalmaz.
  – Ma nem győznek rémisztgetni minket, hogy a szójában található izoflavon szervezetre gyakorolt hatása jelentős, hiszen erősen megemeli az ösztrogénszintet.

  Erős a gyanúm, hogy ezeket a huhogásokat élelmiszeripari monopóliumok gerjesztik, kinek-kinek üzleti érdeke alapján.

  Szerintem leghelyesebb az arany középút, – és az ilyen médiakampányok módszeres elkerülése.

  1. Kedves p-Aga!

   Érdekes amit felvetett, szeretnék rá a magam látásmódján át válaszolni.

   Én úgy látom, hogy mindkét példában és változó véleményben van egy értelemszerű és egy logikátlan, erőltetett felfogás – ami valójában viszont mindmáig erősen él, tehát nem is történt nézetbeli változás bizonyos.. szervezetek részéről.

   Ha az embert félig húsevőnek tekintjük (márpedig muszáj..) akkor értelemszerű, hogy a zsírfogyasztás nincs rossz hatással ránk. Ez sosem volt igazi vitatéma, hiszen az ellenkezőjét mindig is nagyon gyenge lábakon álló vizsgálatok ‘támasztották alá’. Sosem volt kérdés, csak látványosan úgy tettek, mintha kérdés lenne. A tojás, hús, zsírfogyasztás kérdését mindig is a média fújta fel, néhány nem túl jelentős orvos vagy orvosi vizsgálat alapján.. sosem volt komoly a téma.

   Tehát logikus, hogy az ember zsírt eszik, és jól vagyunk vele – őseink is ezzel táplálkoztak, remélem ez nem szorul magyarázatra. Csak egy pozitívum, hogy zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztva is kiváló vitalitást és egészségi állapotot érhetünk el.

   A szója kérdés megint nem tűnik bonyolultnak. Senki sem hisz csodaszerekben, nyilván egy egyszerű növény nem lehet csodaszer, aki annak állítja be szerintem látványosan hazudik. A szója nem finom, nincs ok a fogyasztására, és akik hagyományosan fogyasztják (éhezés elkerülése végett) ők komoly fermentációs eljárásokkal kezelik, hogy egyáltalán ehető legyen. A szójának semmi köze a táplálékainkhoz, csak ipart és mezőgazdaságot lehet alapozni rá. Viszont számunkra, akiknek sok jó zöldség, gyümölcs és húsárú hozzáférhető logikátlan a fogyasztása: nincs okunk rá, hogy foglalkozzunk a szója kérdésével, mivel van más ennivalónk. Tehát kérdést is fölösleges csinálni belőle, vannak kételyek vele kapcsolatban, nem vagyunk rászorulva hogy együk: hát ne együk.

 2. Kedves Ági, örömmel olvastam gondolataidat, teljes mértékben azonosulok vele.
  Mi 2009. óta paleo étkezünk – néha kicsi kihagyással -. Ennek köszönhetően másfél év alatt én 28, a társak 22 kg súlyfeleslegtől szabadultunk meg ÉHEZÉS mentesen. Nagy tanácsadóm Szendi Gábor és honlapja, valamint Elmíra, aki étkezési bemutatókat is rendez elsősorban Budapesten.

  Én is kedvelem a főtlen ételeket, a zöldségek tárháza kimeríthetetlen, ami számomra gond, hogy hús-függő vagyok, s a húsokat nyersen fogyasztani talán nem is egészséges, ha bármilyen változatban igen, azt is meg tudnám szokni, hiszen minden csak elhatározás kérdése.

  Gratulálok a blogodhoz, sajnálom, hogy annak nincs külön hírlevele, amelyre szívesen feliratkoztam volna, nehogy lemaradjak a remek ötleteidről, főzéseidről.
  Nagyon köszönöm ezt a cikket ! – jó egészséget kívánok neked, Királyné

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.