Az élet főzés nélkül…

IMG_2324

Nyers táplálkozással kapcsolatban nincs sok tapasztalatom, hacsak az nem, hogy reggelire mindig csak nyers zöldséget és gyümölcsöt eszem, illetve iszom. Több mint egy éve van ez így, és állítom, hogy soha nem éreztem ennél energetizáltabbnak magam a délelőttök folyamán. Adódik a kérdés, hogy ha ennyire bevált a nyers étel a nap egyik felében, akkor miért nem étkezek hasonlóképpen a nap másik felében is. Hát igen, pedig már sokat olvastam a nyers étkezéssel kapcsolatban és egy aszalógéppel is bővült a kevésbé kihasznált konyhagépek sora… Teljes váltásra azért nem vágyom, de milyen jó lenne néha egy-egy étkezést lecserélni nyers ételekre, főleg ezeken a forró nyári napokon.

Eddigi nyers ételeim tehát turmixokból, vagy salátákból álltak, de a fantáziám soha nem  repített el odáig, hogy tökfőzelék, töltött paprika, vagy akár hamis májkrémmel megkent keksz is elkészíthető nyers alapanyagokból. Egészen addig, amíg meghívást nem kaptam Szombathely első nyers éttermének a megnyitójára.Pazar kóstolóval készült fel Tóth Péter és csapata e nagy napra, és vezette be a több mint 50 fős kicsikből és idősekből álló közönséget a nyers ételek világába. A gyorsan megüresedő tálak alapján úgy gondolom, hogy sikeresen. Pedig itt aztán semmi sem a hagyományosan használt alapanyagokból készült, bár ez ránézésre kevésbé megmondható, főleg az édességek esetében. Minden étel hihetetlen színvilágban pompázik és már ránézésre is egy külön élmény, hívogatja a kóstolót. Engem első blikkre  a csokoládéval töltött felezett sárgabarackok hívogattak. Gyorsan el is határoztam, hogy ezek felkerülnek a vendégváró ételeim listájára, egyszerűen elkészíthető, nagyon mutatós és finom.
A jelenlévők között ment aztán a diskurálás, hogy kinek mi ízlik jobban: volt akiknek a hagyományos konyha ételeit immitáló ételek ízlettek, de legtöbben talán az édességektől voltak elragadtatva. Nekem a kis falatnyi szendvicsek, (vagyis az aszalógépben készült mag alapú krékerek és az ezekre kent hamis májkrém) jöttek be a legjobban, majd a cukkiniből és uborkából készült spagetti bolognai szószal. Ez utóbbinál fel sem merült bennem, hogy ennek az ételnek melegnek kellene lennie, sőt kimondottan jól esett és frissítően hatott a hidegsége. Az édességek nekem egy kicsit túl édesek és tömények voltak, de hozzáteszem, hogy nem vagyok nagy édességfogyasztó. Legjobban a kókuszos torta és a kis kókuszgolyók jöttek be a kóstoltak alapján. Természetesen cukrot nem tartalmaznak a desszertek sem, leginkább datolyát és egyéb aszalt vagy nyersen kellőképpen édes gyümölcsöt használnak édesítésre.

IMG_2317
A nyers ételek fogyasztásával kapcsolatos egyetlen szabály az alapos rágás. Fontos, hogy az ételünket, sőt még az italunkat (turmixokat) is alaposan rágjuk meg, így a rostok teljesen pépessé vállnak, és a szájüregben már alaposabban megtörténik a táplálék emésztése, kevesebb munkát hagyva a gyomorra és a belekre. (Ezt a szabályt amúgy fontos más étkezési módnál is betartani!!!)
Az élő reggelimmel és ebédemmel tehát aznapra az enzimek pipa, egészséges alapanyagok pipa, telítettség érzet (egészen estig) pipa, energetizáltság pipa. Ami pedig elmaradt az a ebéd után gyakran jelentkező kajakóma.

Ígéretet kaptam egy közös “főzésre” az étteremben, amikor otthon is könnyen elkészíthető ételeket készítünk el, melyről beszámolunk a blog olvasóinak is.

Addig is ajánlom, hogy legyetek merészek és próbáljátok ki Az Élet Éttermét a Szily János utca 12. szám alatt!!!  Ahogyan a “nyersek” ajánlják, már az is gyógyító hatású a szervezetre, ha csak egyszer-egyszer helyettesítjük a megszokott főtt ételünket egy élő fogással.
Liszt és laktóz érzékenyeknek, valamint paleosoknak, vegáknak tökéletes frissítő alternatíva.

Ma pedig átesve az ebéd megfőzésén, a közel 30 fokos szobában ülve egyre csak arról álmodozom, hogy milyen jó lenne egy olyan konyhában „főzni”, ahol nincs szükség extra hőgeneráló gépezetekre csak reszelőre, hámozóra, turmixgépre, aprítógépre, gyümölcscentrifugára és aszalógépre.
IMG_2336

 

Miért is jó a nyers étkezés, vagyis az enzim táplálkozás?

Edward Howell, amerikai biokémikus egész életén át az enzimeket kutatta. Kutatásai bizonyították, hogy egészségünk megőrzéséhez a táplálékunkban lévő enzimekre van szükségünk, amelyeket nyers zöldségekből, gyümölcsökből és csírákból nyerhetünk. Elmélete szerint meghatározott mennyiségű test-enzimmel születünk mindannyian, és ezt a készletet pazaroljuk el a helytelen életmódból fakadó problémák helyreállítására, mint például a helytelen táplálkozás (finomított, feldolgozott, adalékanyagokkal megspékelt élelmiszerek stb), dohányzás, alkohol, túlevés stb. Élő ételekkel tudjuk csak a testünkben lévő enzimkészletet megtámogatni. Howell szerint ideális esetben az ételeink legalább 75%-ának nyers, hőkezelésmentes (43 C foknál alacsonyabb hőfokon kezelt) ételnek kellene lennie.
A másik nagy érv az élő ételek fogyasztása mellett a lúgosítás, ami szintén követendő elv kellene, hogy legyen mindennapi táplálkozásunkban.