Szerepcsere a képernyőn

csók

 

Egyik péntek este a TV2-re tévedtem, és ráakadtam a csatorna új műsorára. Először nem értettem, mit látok. A zenés műsor egyértelmű volt. De hogy kerül Claudia a zsűriszékbe? Miért Fridi áll a színpadon? Hogy került ide Hajós a Heti Hetesből? Ez egy paródia, vagy egy újabb tehetségkutató? Az még leesett, hogy Szandi Madonna, de ki Szandi? Teljes képzavar! Oké, tudom, hogy némileg le vagyok maradva. Utoljára akkor követtem nyomon a zenés tehetségkutatókat, mikor még Friderikusz zsűritagként, Claudia pedig műsorvezetőként vitte végig a Megasztár 5-t. Még élénken él bennem az a jelenet, amikor Fridi élő műsorban felemelte szavát a Mega és az 1. évaddal nyitó X-faktor egymással való méltatlan harca ellen (2010.10.02.). Hamarosan átkerült a műsor péntekre. Én körülbelül azidőtájt vesztettem el a fonalat.

mega5 liptai-fridi

Ahogy néztem a Sztárban sztárt, egyre több ismerős arc tűnt fel, a korábbitól eltérő szerepekben. A show célját elég hamar összeraktam, miszerint az ismert szereplők híres dalokat adnak elő, egy-egy nagy hírű énekest utánozva. Ez a szerepcsere még érthető, a szórakoztatást szolgálja. Arra viszont már nem jöttem rá, hogy a válogatás során vajon tudatosan keverték össze a korábbi műsorvezető-zsűritag-fellépő szerepeket, vagy egyszerűen csak ennyire belterjes a hazai televízióipar, hogy nem volt más választásuk az újításra, mint a csere-bere. A kíváncsiságtól vezérelve végeztem egy kis kutatómunkát, amitől okosabb nem lettem, de közben legalább jót mulattam. Ha rajtam kívül valakit még érdekel ez a kusza összefüggés-hálózat, tartson velem egy kis barangolásra.

Sztárban poszter

A Sztárban sztár versenyzői a „Magyarország legsokoldalúbb előadója” címért versengenek. Elnézve a következő tévés szerepléseket, a műsorvezetőnek és a zsűritagoknak már most kijárhatna ez a cím. Itt van mindjárt a műsorvezető Friderikusz Sándor. Ő például zsűritagként már 2008-ban, a Megasztár 4 döntői során megmutatta magát. Az 5. széria végéig (2010) tartotta a helyét, melyet 2012-ben annak a Bereczki Zoltánnak engedett át, aki a Sztárban sztár műsorában most szereplőként tűnik fel.

mega4

mega5zsűri

Sőt, a TV2 saját gyártású énekes-tehetségkutató műsorában 2013 tavaszán már műsorvezetőként is találkozhatott Fridivel a tévénéző.

ének isk Fridi

Ugyanitt, Az ének iskolája néven futó műsorban zsűritagként láthattuk Szandit, és Hajós Andrást. Szandi váltott, de Hajós András most is a megszokott szerepet kapta. A 2010-es A cég hangja zenei vetélkedő és a 2012-es Csillag születik kellő alapot adott neki a zsűrizésre.

cég hangja Hajós

csillag-szuletik 2012 Hajós

Azért egy régi, 2005-ös, 9 adást követően megbukott showműsorra sikerült rálelnem az internet bugyraiban. Bizony, bizony, itt még a másik oldalon, műsorvezetőként tűnt fel. Huh, de régen volt! Emlékszik egyáltalán még valaki a Benne leszek a tévében! című, ismeretlen előadókat bemutató műsorra?

benne leszek a tévében Hajós

Hopp, és igen, ki az ott A cég hangja zsűrizői között? Soma Mamagésa, aki számtalan tévés szereplése mellett korábban is volt már zsűritag. Mégpedig a Megasztár első 3 évadában, 2003-2006-ig. Most pedig a vetélkedő egyik szereplőjeként láthattuk, az első 3 adásban. Ismerve a művésznő sokoldalúságát, vajon mikor láthatjuk műsorvezetőként viszont?

Megasztár 1

Megasztár 3

 

A Megasztár 1. évadából lehet szintén ismerős Dér Heni, akkor még Henriettaként. Később a 3. évadban is felbukkant, amikor az előválogatók során megtréfálta a zsűrit.

Megasztár 1 Dér Heni

Déri Heni 2004

A Sugarloaf énekesnője a Sztárban sztár show 2. adásában Rihanna bőrébe bújt bele. Ki-ki döntse el, hogyan sikerült a produkció neki, mindenesetre a kieső helyre került, így ebben a showban többet nem élvezhetjük énekét.

Rihanna

sztarban-sztar Dér Heni

Puskás Peti a Megasztár 3. által lett ismert. Ott és azóta is megmutatta már sokoldalúságát, énekesi és színészi produkciókban egyaránt.

Megasz 3 Puskás

A zenés filmek kedvelőinek Peti emlékezetes lehetett a Casting minden című film „Vince” szerepében. A filmet 2008-ban mutatták be, és a tehetségkutatók népszerűségét meglovagolva egyszerre láttatta a verseny és a háttérmunka izgalmait.

Puskás Peti

 

A Sztárhangár a szombathelyieknek is érdekes vonatkozásokat tartogat. Peti a filmben együtt játszott Fekete Lindával, aki 2011-től a Weöres Sándor Színház csapatát erősíti. A tehetséges színésznő egyébként 2010-ben jelentkezett a Megasztár 5-be, egészen a középdöntőig (2010.09.18.) jutott, ahol – bár kiesett – a zsűri is elismerte jó színészi képességeit. Kár, hogy nincs színészeknek tehetségkutató, Lindánk a tehetségével ott biztosan befutó lenne. Tényleg, miért nincs a színészeknek tehetségkutató- vagy showműsora?

Megasz 5 Fekete Linda

Petire visszatérve, ő a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivált megelőző válogatáson is megmérettette magát, A Dal című showműsorban. Azt gondolom, hogy az idén 29. születésnapját ünneplő Peti tartogat még meglepetéseket számunkra. A Sztárban sztárban már most lekörözte Somát, egykori kritikusát. Egy-két év, és talán a másik oldalon, zsűritagként is viszontláthatjuk. Tóth Gabinak, aki a Megasztár 2-vel futott be, összejött. Gabi most a rivális csatornán a 4. évaddal futó X-Faktor egyik metora.

Eurovision Puskás

Következzék a sorban a már említett Bereczki Zoltán. Őt is sokoldalúnak nevezhetjük, hiszen színészi szerepei, és énekesi karrierje mellett van még ideje tévés fellépésekre is.  2008-ban az RTL KLub táncos showműsorában, a Szombat esti láz 3. évadának egyik műsorvezetőjeként láthattuk. 2011-ben a Nagy Duett szereplőjeként, 2012-ben a Megasztár 6 zsűritagjaként, most pedig ismételten szereplőként bukkant fel.

szombat esti láz bereczki

nagy duett bereczki-zoltn---bolond-beszd-tv2-

Megasztár Bochkor Gábor Falusi Mariann Bereczki Zoltán Mester tamás

A Sztárban sztár szereplői közül Feke Pált kell még kiemelni. Ő az egyik nagy kedvencem volt A Társulat című szereposztó showműsorban, ami az m1-en futott 2007/2008-ban. A Társulat műsora szintén nagyon szimpatikus volt, hiszen magyar dalok szóltak benne, és a végén nyolc nyertest hirdettek. Több ilyet lehetne!

Társulat

Lakatos Márkot stylistként ismerhetjük, emellett tévés szereplései egyre több sikert és elismerést hoznak neki. Korábban a Megasztár stylistjaként mutatkozott be, most pedig új oldalát mutatja meg zsűritagként. Érdekes csavar nála, hogy 2013 tavaszán A nagy duett 2. évadában Bangó Margit oldalán már megcsillogtatta énektudását, ami egészen a 2. helyig röpítette. Dupla csavar, hogy a döntőben a nézők szavazata alapján – a korábbi nagy sikerre való tekintettel – azt a számot kellett újra énekelniük, melynek eredeti előadója Majka, jelenlegi zsűritársa.

lakatos-majka

 

Majoros Pétert 2002-ben az 1. Való Világban ismerte meg a közönség, és azóta széles karriert futott be énekesként és műsorvezetőként. Zenés tévés produkcióban először 2011-ben láthattuk, A nagy duett 1. évadában műsorvezetőként. Ugyanabban a műsorban, ahol a sokat emlegetett Bereczki Zoltán is fellépett.

majka-claudia-nagyd-duett

majka-bereczki-zoli-nagy-duett

Ugyanaz a Bereczki Zoltán, aki egy előre megtervezett showelemként, de hirtelen jött ötletnek álcázva megcsókolta Claudiát. A művésznő ráadásul nem volt beavatva, így a meglepetés tarolt a kamerák és a tévéképernyők előtt egyaránt (2013.10.25). Bezsebelte ezzel a maximális 40 pontot a zsűritől.

csók

 

Liptai Claudiát méltán tarthatjuk sokoldalú művésznőnek. A Lipták Klaudiaként született színésznő már számtalan oldalát megmutatta tehetségének. A TV2 csatornán futó zenés-táncos tehetségkutatók és showműsorok sorában talán legtöbbször az ő nevével találkozhatunk. A Megasztár 5 és 6-ban, A nagy duett 1. és 2. évadában műsorvezetőként mutatkozott meg. 2007-ben a Sztárok a jégen című táncos showműsorban, és most a Sztárban sztár műsorában zsűritagként mosolyog ránk a kamera elől. Sztárok a jégen

Márkhoz hasonlóan Claudia is megcsillogtatta az énektudását A nagy duettben, 2013-ban. Műsoron kívül, a promóciós videóban énekelt-táncolt. Így ez a szerep nála kipipálva. Majka és Hajós András – igaz, nem showműsorban, de – énekesként már szintén bizonyította rátermettségét.

A-nagy-Duett-Liptai-Claudia-Tilla

 

Sőt, régen, 1999-ben Fridit is hallhattuk-láthattuk énekelni-táncolni az RTL Klubnak készült Meglepő és mulatságos műsorban. Ha ezt hozzátesszük, akkor hátradőlhetünk, megtörtént a teljes szerepcsere.

Fridi