Zöld: az élet színe

 

DSC_0022

Nem csak „nyerskajások” vettek részt múlt hétvégén Az Élet Étterme első alkalommal megrendezett ételkészítő tanfolyammal megspékelt egészségnapján a Zöldpatika kellemes, cserépkályhás tetőterében. Közel negyvenen érkeztek új ismeretekért. Meg a jó nyers kosztért. És a bensőséges hangulatért.

A programot Takács Ákos, Az Élet Étterme franchise hálózat tulajdonosa kezdte: elmondta, hogy miért fontos nyers alapanyagokból táplálkozni. Első kóstolóként zöld turmixot is kaphattunk tőle.

DSC_0001

 

DSC_0003

A folytatásban Tóth László diplomás kertészmérnök a búzafű lé és a csírák jótékony hatásairól beszélt. Három évvel ezelőtt Dániában, – akkor épp ott élt -, ismerkedett meg a növénnyel, amely egyébként a bio tönkölybúza 18-20 cm-es megnövekedett hajtása. Erőteljes salaktalanító hatása miatt érdemes reggelente éhgyomorra inni belőle egy keveset. Méregtelenít, lúgosít, ásványi anyagokat, enzimeket, klorofillt tartalmaz nagy mennyiségben, gazdag C -, E -, F -, K- és A-vitamin forrás.

Az enzimek csak friss, élő ételekben, zöldségekben, gyümölcsökben találhatóak meg. Ezek adják élelmiszereink életerejét, számos kémiai és biológiai folyamat lezajlásához nélkülözhetetlenek. Kizárólag kis mennyiségben ajánlott fogyasztani: ha sokat iszunk, túl sok salakanyag kerül a véráramba, kellemetlen mellékhatások adódhatnak.

DSC_0010

 

A búzafű lé ugyanúgy hat az emberre, mint a homeopátiás készítmény: kezdetben átmeneti hasmenés, hőmérséklet-emelkedés jelentkezhet, mert a test így próbál a mérgektől megszabadulni. Az előadó szerint ennek rendszeresen fogyasztására genetikailag ráálltunk, hiszen a Kárpát-medencében a búza megterem, és a kezdetektől esszük. Az íze édeskés, nem bánjuk meg, ha napindításkor szánunk rá tíz percet, hogy elkészítsük, és megigyuk. Már csak a színe kedvéért: a zöld az élet, a szív csakra színe.

Pars Krisztián is benézett a programra, elárulta: nyitott az új táplálkozási trendekre, de a húsra esküszik.

DSC_0020

 

Tóth Cecília négyszeres magyar bajnok, háromszoros ezüstérmes fitnesz világbajnokot is vendégül látták a szervezők. A sportoló fotókkal színesítette prezentációját. Az egészséges életmódról, táplálkozásról, sportolásról szóló élményeiről, tapasztalatairól mesélt: tizennégy éves kora óta – amikor első magyar fitnesz bajnoki címét megszerezte -, figyel arra, hogy mit eszik. Hét éve hiányzik étrendjéből a hús, halat fogyaszt, emiatt kakukktojás a versenyzők között.

DSC_0027

DSC_0036

DSC_0024

 

DSC_0025

DSC_0028

A délelőtti etap ezzel véget ért: startolt a „főzés”. Tóth Péter (Petya) és Pinezits Alexandra (Axi), az étterem tulajdonosai elárulták végre a titkot: hogyan készül a nyers bolognai spagetti. (A részletek keretes írásunkban olvashatóak. )

DSC_0039

 DSC_0043

DSC_0049

 

Aztán Axi napraforgómagból, fokhagymából, vöröshagymából (lilahagyma is lehet), édesnemes piros paprikából, sóból, köménymagból és kevés vízből isteni körözöttet dobott össze. Nagy dobozokban előre legyártott finomságokat is hoztak: az étterem szakácsai küldték ajándékként az első egészségnap alkalmából.

 DSC_0047

DSC_0054

 

Az ebédszünet után Petya a nyers étkezéshez adott praktikus tanácsokat, nem maradt ki a repertoárból a desszert sem: frissen „sütött” mákos guba, kókuszgolyó, francia almatorta került a tányérokra.

DSC_0045

DSC_0017
Desits Mónika, a Zöldpatika Biobolt tulajdonosa minőségi szálas teákkal és egy többek között emberről, természetről, azok kapcsolatáról szóló, érdekes, spirituális hangulatú előadással kényeztette a jelenlévőket. Teljes volt a nap. Ettünk, ittunk, új tudással gazdagodtunk.

DSC_0044

 

Nyers bolognai spagetti – fél óra alatt  (a beígért recept)

Két részből áll: „tésztából” és szószból

A tészta elkészítése: A turmixgéppel zsülienre aprítjuk az alapanyagokat, – a cukkinit és a sárgarépát -,

majd oregánóval fűszerezzük, esetleg hidegen sajtolt, szűz olívaolaj mehet még hozzá.

A szósz elkészítése: Olyan, mint a hagyományos bolognai ragu, csak hús helyett magokból áll.

Összekeverjük a nyers, feldarabolt paradicsomot, a sárgarépát, a visszaáztatott aszalt paradicsomot,

a fokhagymát, a vöröshagymát, a négy órát előáztatott napraforgómagot. Oregánóval, kevés sóval

fűszerezzük. Tökmagból, mandulából is lehet.

 

DSC_0005

 

DSC_0013

 

DSC_0042

DSC_0006

+

DSC_0016

Szerző/fotó: csak2slukk-