Karácsonyi csináld magad 1.0 – Adventi mécsestartó befőttesüvegből

Minden évben számtalan karácsony dekorációs ötlettel bombáznak bennünket, nemcsak a kézműves lapok, de lassan nincs olyan újság, ami be nem vetné „készítsen karácsonyi dekorációt saját kezűleg”-et.

candles-beautiful

Egyetlen probléma van ezzel, a legtöbb cikk olyan alapanyagokat sorol fel, ami nem egy könnyen beszerezhetőek. Vagy ha igen, bizony borsos összegbe kerülnek. Mi most megpróbálunk egy olyan adventi sorozatot indítani, amiben csak olyan alapanyagokból dolgozunk, amik megtalálhatóak egy háztartásban, ahol gyerkőcök is élnek.

Az első darab: adventi mécsestartó befőttesüvegből. Csak lépésről lépésre!

A legelső lépésünk; a legegyszerűbb, hogy a kiürült lekváros, majonézes van akármilyen üveget nem dobunk ki. Egy a lényeg, szép legyen és sima felületű, mert üvegfestékkel fogunk dolgozni rá.

Második lépésként vágjunk ki egy olyan hosszú papírlapot, amely kerületében körbeéri az üveget. Erre tervezzük meg, hogy milyen képet szeretnénk: kandalló, fenyőfa, havas táj, gyertya, bármi, ami a karácsonyhoz kapcsolódik.

unnamed (1)

 

unnamed (5)

 

Rakjuk be az üvegbe a papírt, rögzítsük celluxszal. A körvonalakat rajzoljuk meg kontúrfestékkel, ez lehet arany, ezüst, fekete, amilyen a kép hangulatához illik. De akár kombinálhatjuk is őket, ha van otthon több színű kontúrfestékünk. Majd várjuk, meg amíg megszárad. A papírt ezután ki is vehetjük az üvegből.

 

unnamed

 

Válasszuk ki, hogy milyen színekkel szeretnénk kifesteni, majd töltsük ki a felületeket. Nem árt vigyázni, és megvárni, amíg egy-egy oldal megszárad, hogy véletlenül nem nyúljunk bele a még friss festékbe. Főleg hengeres felület esetén érdemes várni, mert az könnyebben megcsúszik a kezünkben.

unnamed (4)

 

Miután megszárad, a teljes száradás körülbelül huszonnégy óra, rakjunk bele egy teamécsest és gyújtsuk meg. Hosszabb gyufával ez könnyedén kivitelezhető, így nem ég meg a kezünk sem.

Extra tipp: ha kisgyerek is van a családban, aki, kúszik-mászik és természetesen mindent látni szeretne, nem árt teamécses helyett gombelemmel működő ledes mécsest belerakni az üvegbe. Ez tényleg párszáz forintos beruházás, kettesével csomagolva lehet vásárolni. Így elkerülhetőek a balesetek.

 

unnamed (6)

 

Advent első vasárnapjára már el is készíthetjük ezt az egyedi mécsestartónkat. Ha nagyobb lurkó is van a családban, akár ő is besegíthet, így családi program is lehet belőle.

Jövő héten, új adventi ötletek, egészen karácsonyig!

– by Szanda-