Biztos vagyok benne, hogy mindenki evett már lekvárral megtöltött, dióval megszórt linzerkoszorút. Gyermekkorom egyik kedvence volt, nálam az első 10-ben biztosan benne van. A 2010-es, Magyarország kedvenc süteménye szavazáson a 25. helyet szerezte meg. A sütemény alapja a klasszikus gyúrt omlós tészta, ami aztán – más-más kiszúróval – különböző aprósüteményekké formálható. Én most a hagyományos, virág formát sütöttem meg.
A linzertésztához a jellegzetes, 3:2:1 arányt alkalmaztam, csak igyekeztem minél természetesebb hozzávalókkal dolgozni. Az eredmény így is hozta a várt ízt. Érdemes egy nappal hamarabb megsütni, mert a lekvártól tovább puhul a sütemény, így lesz igazán finom.
A hozzávalók listája
300 gramm teljes kiőrlésű liszt
200 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
100 gramm aranybarna nádcukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
1 csipet parajdi só
díszítéshez: 30 gramm darált dió
víz
nyújtáshoz: liszt
töltéshez: 200 gramm sárgabaracklekvár
Az elkészítés menete
Először a linzertésztát állítom össze. Kimérem a lisztet és a cukrot. Hozzáteszem a sütőport és a sót.
A száraz hozzávalókat összekeverem.
Hozzáteszem a vajat, elmorzsolom benne.
Egy morzsalékos, darabos tésztát kapok.
Ekkor hozzáteszem a tojást.
Alaposan összegyúrom a tésztát. Addig dolgozom, amíg egyenletes masszát kapok, ami már elválik az edénytől. Nem szabad túlgyúrni, különben túlságosan felmelegszik benne a vaj. Ha mégis ez történik, a hűtőbe téve szilárdítható a massza.
Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Lisztezett, sima felületre helyezem a tésztát.
Kinyújtom 4-5 mm vastagságúra.
Kiszúrom a formákat, párban. Az alaphoz egy 7,5 cm átmérőjű, hullámos szélű karikát; a tetőhöz egy azonos méretű, hullámos szélű koszorút használok.
Sütőpapírral lefedett tepsibe helyezem a sütiket.
A koszorúkat egy ecset segítségével megkenem vízzel.
Majd megszórom azokat dióval.
Így járok el minden koszorúval. A karikákat érintetlenül hagyom.
A tepsit a sütőbe helyezem, 180 °C fokon, légkeveréses üzemmódban készre sütöm a sütiket. Nálam 8 perc elég volt, de ez függ a tészta vastagságától. A fenti mennyiségből 2 tepsinyi adag jön ki.
Megvárom, míg kihűlnek. A karikákra lekvárt kanalazok.
A karikára helyezem a koszorút. Így járok el minden darabbal. Nálam a fenti adagból 17 darab kész sütemény lett.
Ugye hogy gyönyörűek? Hát még milyen finomak! A gyermekkori emlékeimet idézi fel, amikor még a nagymamám sütötte ezt a finomságot.