„Tényleg, tud maga olvasni?!” – ilyen egy nyilvános adóellenőrzés a szombathelyi kínaiban

Chinese-food

A köz alkalmazottainak munkaideje van, tehát délidőben, a csúcsforgalom kellős közepén is muszáj adóellenőrizni. Látjuk őket, értünk dolgoznak, a mi pénzünkért és biztonságunkért. Értem én. Rendben, biztos így tanítják, akcióban kell levadászni a bűnt. Mindez Szombathelyen, nem is olyan rég esett meg. Engem azóta is bánt, nehezen tudok a kínai házaspár szemébe nézni…

A minap esett meg velem, ha akartam ha nem, a kedvenc szombathelyi kínai éttermemben szemtanúja lehettem egy szolgáltató jellegű – és ráérős – adóellenőrzésnek.

Az áldozat egy kínai házaspár volt. Egy belvárosi vendéglőben, ahol mindig kedvesek veled, és ha csak havonta egyszer-kétszer tévedsz be, akkor is megjegyzik, mit szeretsz, és aztán úgy csinálják. Egy kínai házaspár vezeti, gyerekeik szombathelyi iskolába járnak, számomra már helyiek. Szinte ott élnek az étteremben, néha egy-két alkalmazottal, dolgoznak reggeltől estig. De ez most mindegy is, szóval benyitok ide a minap, és látom, eszméletlen hosszú a sor. A szokottnál is kétszer hosszabb. Ráérek, gondolom, kivárom.

Először fel se tűnt, csak az, hogy egy idős úr morog mögöttem: „Ezeknek is most kell… délidőben, hogy le nem szakad a pofájukról a bőr”. Akkor látom, előttem a kerek asztalnál két kabátos nő, unott arccal, papírhalmok felett, számlák közt bogarász.

Hallom, mert nem tudom nem hallani a stílust, ahogy kérdeznek, eleve feltételezve a lehető legrosszabbat, amint vendéglátós-szakmailag oktatják áldozatukat: „Tényleg, ne mondja, hogy csak fagyasztott húst használnak! Azt mondta az előbb, hogy itt minden friss! Na, ezt magyarázza meg!”

Nem akarom elhinni. Miért előttem? Miért ilyen stílusban? Mi közöm nekem ehhez?

Az adóellenőr valamiért nagyon neheztel a kínaira, pláne, hogy néha ott kell, hogy hagyja őket. Dél van, csúcsidő, magyarázza a kínai hölgy: a pulthoz kell mennie kiszolgálni, mert a vevők nem várhatnak órákig… közben egyre csak növekszik a sor.

Az adóellenőr megmondja a tutit: kéne még egy kisegítő! Miért nem alkalmaznak valakit?

Hogy alkalmaztak, de az felmondott pár hete? Így nem lehet ám üzletet vezetni, hogy ketten viszik, a férj meg hogy gondolja, hogy szakács létére csak úgy kirohangál a konyháról felszolgálni? Hogy van az? Mit szól ehhez a ÁNTSZ?

Közben a bácsi, mögöttem a sorban, egyre idegesebb. Vagy negyvenen-ötvenen ácsorgunk, mint a színházban, nézzük az államigazgatás gépezetének működését. A bácsi félhangosan be- be szólogat az adóellenőröknek, hogy kiket kéne inkább zaklatniuk, és kiket nem – de ne politizáljunk…

Hallom, mi mindennel és hogyan takarítanak itt a kínaiak, szinte sírva a kis hölgy, hogy ők tényleg naponta többször felmosnak (mindig tisztaság van), magyarázza, hol vannak a felmosófejek és a vödrök, nem hipós vízzel, Domestossal…

Eltelt vagy tíz perc, már csak szolidaritásból sem megyek el, megvárom, mi lesz.

Az adóellenőr sorolja, mi mindennel kell majd bemenni a kínai házaspárnak a hivatalba, majd a hölgy arcába nyom egy papírost, ezzel a szöveggel kísérve: „Ezt a jegyzőkönyvet írja alá! Tényleg, tud maga olvasni?”

Szép végszó. Függöny le, beírva egy érdemjegy a polgárbarát magyar adóellenőrzésnek. Ja, hogy nem magyart szívattak itt nyilvánosan? Vajon így csinálják ezt máshol is? Vagy csak ott, ahol nem sejtenek ellenállást, befolyást, jó kapcsolatokat?

21 hozzászólás “„Tényleg, tud maga olvasni?!” – ilyen egy nyilvános adóellenőrzés a szombathelyi kínaiban” bejegyzéshez

 1. Gábor, csak ne te voltál ez a retardált, f**ztarisznya adóellenőr?
  A pofám leszakad, hogy az én adómból fizetnek ilyen ostoba, buta parasztokat.

 2. Zorbán diktátor emberei rákattantak a szegényekre. A nagyhalak persze lophatnak, rabolhatnak. Nem volt adóellenőrzés pl. A babkaró méreinél, a kábszeres fiúknál, a pláza új tulajdonosánál és lehetne még sorolni. Patkányok!

 3. Darth Vader! Nem csak a neved sötét Te is az vagy! Mi köze egy bunkó ellenőrhöz az Orbánnak? Jövő héten esni fog… az is sz Orbán bűne.. Ugye ?

  1. A nevednek a szöveged alapján tökéletesen megfelelsz. Nem Orbánról volt szó, hanem így szólt a szöveg, “Zorbán diktátor emberei rákattantak a szegényekre.” Olvasni, értelmezni, reagálni. Ez a helyes sorrend. Ha viszont már Orbánnál tartunk, bár biztos vagyok benne, hogy a kedves vezért életed árán is megvéded, az ő regnálása alatt szedik a dézsmát a kis emberektől, miközben ezermilliárdok vándorolnak “baráti” zsebekbe. Őket a kutya sem vizsgálja, elég ha Polt Péter kijelenti, hogy nem történt törvénytelenség.

 4. A történet több sebből vérzik. Az adóellenőrök ha tehetik nem az eladótérben írnak jegyzőkönyvet, hanem valahol hátul, és a végén fel is olvassák a delikvensnek, hogy mit ír alá. A számlákat nem a helyszínen nézik át. Nem igazán érdekli Őket, hogy a kínai kajás mivel takarít, mint ahogyan az sem, hogy í szakács kirohangál-e az étteremből…. ezekre ugyanis van egy másik állami szervezet.
  Ja és Kulminátor, fizetsz te adót, vagy csak úgy mondod, hogy a “te adódból”? Azért az elmondanám, hogy a befizetett adóból van iskola, meg úthálózat, meg közvilágítás, a tanárok, orvosok, és egyéb köz szolgálatában dolgozó emberek fizetése is, az nem zavar mi? Mint ahogyan nyilván az sem, hogy nemes országunk jelentős része nem fizet adót önszántából semmit se, szegény vállalkozó az összes. Jobbára sajnos csak az fizet adót, akitől levonja a munkáltatója, az pedig el kell keserítselek, de legnagyobb részben a közszférában dolgozó ember, na meg a nagy multinál dolgozók…. tisztelet a kivételnek, mert biztosan van becsületes vállalkozó is, de legyünk már reálisak, mielőtt nekiesel a másiknak, aki valami véleményt ír! Ráadásul nagyon kritikán aluli hangnemben.

  1. Ha meg kell adnunk a nevünket, vajon hogy kerülnek ide álnevek? Vagy azzal már senki nem törődik, hogy milyen nevet adsz meg?
   Megvan a véleményem azokról akik nem vállalják fel önmagukat.
   Évekkel ezelőtt én is tanúja voltam egy ehhez hasonló ellenőrzéshez az egyik kínai étteremben.
   Igen, a vevőtérben zajlott, és igen, különböző dokumentumokat, számlákat is ellenőriztek, csak éppen halkan, intelligensen, És nem a legnagyobb déli forgalom idején.

  2. “Hallom, mi mindennel és hogyan takarítanak itt a kínaiak,”
   Ehhez mi köze a NAV-nak? nem az ÁNTSZ dolga lenne? Vagy menjenek közösen!

   Az oké hogy nem jelenti be az ellenőrzést, de a jómodor azért arrafelé is jó lenne.

   @Kinga : Nem az első sztori ahol azt hallom, hogy az ellenőrök az eladótérben ülve kérték ki a számlákat (Indexen volt ilyen cukrászdával, Butapestről).

  3. Te aztán reális vagy! Iskolák? Omladoznak … Úthálózat? Régebben a földutak jobb minőségűek voltak, mert nem lopták ki az alapanyagot (vagy eleve csak papíron van benne???) Orvosi, ápolói fizetés? Szégyen!!!!! Egyáltalán kórházak????? Életveszélyesek!!!!!!! Betegellátás??????? Lassan üres kenyér reggelire!!!!! Pedagógusi fizetés? Hol élsz ember?? Hol mosták át az agyad? Vagy te magad vagy az éjjeli mosó? Gratulálok!

  1. Kedves Tibor, pedig ez így történt, szóról szóra, tanúm az a harminc-negyven ember, aki aznap ugyanabban a sorban várakozott, mint én.

 5. Velünk is így bántak magyarokkal… Vendégtérben minden vendég szeme láttára kerestek hibát …. Addig amíg nem találtak

 6. Sajnos igaz. Ne feledjük el azt a sok embert aki sorban állt akkor.
  Hogy mi “AZORBÁN “bűne?
  Az ,hogy ilyen ÁV..-s lelkivilágú emberek dolgozhatnak a közszférában.

 7. Annyi a tévedés a levél szerzőjénél, hogy nem az adóhivatal /NAV/ végezte ezt az eléggé el nem itélhető ellenőrzési módszert, hanem szerintem az ÁNTSZ…

 8. Kingával értek mélysgesen egyet. Amúgy szerintem ÁNTSZ – fenét -NÉBIH vizsgálat volt. Ugyan a blogban erről szó sincs,de sajnos a kínaiak nem fizetnek adót, csak ha valamilyen módon tisztán kell működniük, mert a kínai kormány dotálja a működésüket. Ez nem zorbánista idegengyűlölet, csak a magyar rögvalóság. A mercis vállalkozó, a butikos és kitudja hányfajta vállalkozó féle nem teszi ezt. Csak annyi, hogy a kínait, a török gíroszost – istenem ők mennyire utálják ezt a társítást – meg az arab (legalább 5 közel-keleti, és afrikai ország szülöttét keverjük ebbe a kategóriába bele) valutaárus könnyű azonosítani. Ha idáig elolvastad, akkor itt jön a magyar! kritika. Ez nem volt hivatalos kommunikáció, sőt ezért azonnal ki kellene rúgni az ellenőrt. Nemcsak azért mert – a leírtak alapján – megalázóan viselkedett, hanem mert nem tanácsadó, hanem ellenőr. Tényt rögzít, vizsgál a meghatározott rendben és minőségben, nem egy kibaszott Colombo, hogy keresztkérdésekkel nyomozgasson. Szerintem akkor vagyunk, leszünk civilizáltak, ha nem ítélkezünk, hanem megértjük, és elfogadjuk.

 9. Évek óta mindig ebben az étteremben eszek, ha kínaira fáj a fogam. Az ételek ízletesek, kifogástalanok… a kiszolgálás gyors, és kedves… a tisztasággal se volt soha semmi gond! És valóban takarítanak napközben is, amikor nem csúcsforgalmi időszak van, én már láttam számtalanszor!
  Szerintem itt semmi másról nincs szó, mint valamely konkurenciának nem tetszik, hogy mekkora forgalmat bonyolítanak menza időben. Jó áron, és sokat adnak… ami manapság nem mondható el a legtöbb étteremről. Nagyon sajnálom őket, remélem leszállnak róluk!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.