Gyerekbarát tiramisu, akár vasárnapra is

Születésnapra készültünk, és ennek apropóján gyerekbarát tiramisurecept után kutattam a neten, de nem igazán jártam sikerrel…a rumot rumaromával, a kávét pedig következetesen koffeinmentes kávéval helyettesítették a receptekben. Aztán egyszer csak felötlött bennem: mi lenne, ha kakaóba vagy forró csokiba merülnének azok a babapiskóta-szeletek a kávé helyett???20160127_171503-1-500x281

Az alapokat egy eredeti olasz tiramisuként hirdetett oldalról vettem, és voilá! tökéletes gyerekbarát tiramisu készült…ami inkább finom, mint szép, de ezt nézzétek el nekem.

Hozzávalók:
300 g babapiskóta
6 tojás
500 g mascarpone
kevés citromhéj vagy 1 csepp jó minőségű citromolaj
3 + 1 evőkanál méz
2,5 dl tej
1 + 4 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg étcsokoládé

A tejbe beletettem a kis darabokra tört étcsokoládét és az egy evőkanál kakaóport, majd gyakran kevergetve forró csokit főztem belőle. Félretettem hűlni.
A tojásokat szétválasztottam, majd a tojássárgáját felvertem a 3 evőkanál mézzel. Érdemes jó pár percig dolgozni rajta, amíg kivilágosodik, és habos lesz.20160127_103507 (1)
A mascarponét szintén felvertem egy külön tálban, majd hozzákevertem a tojássárgájához a citromolajjal együtt. Így biztosan csomómentes lesz a végeredmény.
Ezután következett a tojásfehérje felhabosítása, amihez szintén adtam egy kis (1 ek) mézet. A habot óvatosan beleforgattam a mascarponés krémbe, és ezzel el is készült a tiramisu krémje, végre megpihenhetett a habverőm. 20160127_103532 (2)

A langyos csokit egy mélytányérba öntöttem, és egyesével belemártottam a babapiskóták mindkét felét. Ezt óvatosan kell csinálni, hogy a piskóták kellőképpen felpuhuljanak, de mégse ázzanak szét. Én Schär-es, gluténmentes babapiskótát használtam, amit nagyjából 2-2 másodpercig áztattam oldalanként, és ezzel tökéletes végeredmény született.
A babapiskóták felével megtöltöttem egy kb. 30×20 cm-es jénai tál alját, majd egyenletesen elsimítottam rajta a a krém felét. Sűrű szűrőn rászitáltam a kb. 2 evőkanálnyi kakaóport. Ezek után ismételtem az első réteget, és újra kakaóporral zártam a sort.
Letakartam az üvegedényt, és tálalásig (a képeken kb. 5 órára) hűtőbe tettem.

Másnap még jobban összeértek az ízek, és masszívabb is lett a krém, így ajánlom az egy nappal korábbi elkészítést.
Sok recept zselatint is ír a krémhez, amivel biztosan szépen szeletelhetővé válik a tiramisu, de én nem bántam a krémszerű állagot.