Gyógynövénytea kismamáknak – az anyák és a babák kellemes közérzetéért

A várandósság idején különösen fontos, hogy tisztában legyünk a különböző gyógynövények hatásaival: csak olyan teát szabad alkalmazni, aminek a hatóanyagai nincsenek káros hatással a fejlődő magzatra. Vannak kimondottan erre az időszakra ajánlott gyógynövények – ezek jótékony hatásukkal elősegítik a leendő anyuka jó közérzetét, valamint felkészítik testét a szülésre.Dangerous-Herbs

Nagyra tartom Ingeborg Stadelmann munkásságát és A bába válaszol című könyvét. Stadelmann, aki 1976 óta bábaként dolgozik, és leginkább otthon vezet le szüléseket, munkája során sikeresen használja a fitoterápiát (gyógynövényalkalmazás), a homeopátiát és az aromaterápiát.

Több évtizedes tapasztalata alapján összeállított egy teakeveréket, amelynek fogyasztói közül kevesebben küszködtek emésztési problémával, nem vizesedtek a kismamák lábai és a véreredmények megfelelő vasértékeket mutattak  anélkül, hogy egyéb készítményeket kellett volna szedni (elkerülve ezzel a vaskészítményekkel gyakran együttjáró szorulást és hasfájást). A kismamák vérkeringése megfelelő maradt, hangulatuk pedig kiegyensúlyozott volt.

A teakeverék összetétele a következő: csalán, palástfű, málnalevél, orbáncfű, méhfű, cickafark, zsurló.

A tea jótékony hatása az összetevők alapján a következőkkel magyarázható:

  • Csalán: javítja a veseműködést, valamint növeli a vér vastartalmát, különösen akkor, ha pár csepp citromlevet csepegtetünk a teába
  • Palástfű: a hormonális állapot támogatója
  • Málnalevél: segít az izomzat fellazításában, különösen a kismedencét tekintve, továbbá támogatja az anyagcserét, és élénkíti a beleken keresztül történő kiválasztási folyamatot.
  • Orbáncfű: idegerősítő hatású
  • Méhfű: nyugtató hatású
  • Cickafark: segíti a véralvadást és a vérnyomás alacsonyan tartását, ami főleg a szülésnél nagyon fontos
  • Zsurló: javítja a veseműködést

Stadelmann felhívja azonban a figyelmet arra, hogy e teakeverék fogyasztása nem hoz azonnali változásokat a szervezetben, minimum 1 hét kell bármiféle javuláshoz. A legjobb azonban, ha rendszeresen, a várandósság elejétől a végéig fogyasszák a kismamák napi 2-3 csészével.

zoldpatika9

A 34. hét vége után Stadelmann a várandóstea fogyasztása mellé a málnalevéltea rendszeres, napi három-négy csészényi fogyasztását ajánlja. Bár a málnalevéltea hatásmechanizmusa tudományosan nem bizonyított, a bábák és a szülésznők ajánlják a kismedence izomzatát fellazító hatása miatt.

Szintén a 34. héttől javasolt naponta egy kanál összezúzott lenmagot enni. A néphagyomány szerint a lenmag „kicsúsztatja” a gyereket. Nyákképző hatása révén hüvelyi nyáktermelés lép fel, melynek szülést segítő hatása egyértelmű. Fontos a megfelő mennyiségű víz fogyasztása a lenmag mellett, máskülönben ellenkező hatás, vagyis szorulás léphet fel.

A várandósság ideje alatt felmerülő egyéb problémákra is megtalálható az a természetes szer, gyógynövény amelynek segítségével csökkenthetők vagy megszüntethetők a kellemetlen tünetek. Azonban okosan kell bánni a gyógynövényekkel, ismerni kell hatásukat, és csak a megfelelő időben, a megfelelő adagban és problémánál alkalmazhatók.

Forrás:
Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
Cartaphilus Kiadó, Budapest, 2003

Személyesen is jó szívvel ajánlom a fent említett teakeveréket, mely Szombathelyen az Óperint utcai Zöldpatikában egyéb Stadelmann-os termékekkel, könyvekkel együtt beszerzhető.  Ha még szívesen olvasnál a teák világáról, akkor klikkelj ide.