Magyaros gombaleves – mert szeretjük

Ritkán kerül gomba az asztalunkra, de most egy majdnem fél kilós adag, frissen szedett szegfűgombát kaptunk ajándékba. A férjem egyik kedvence, magyaros tyúkgomba-leves készült belőle, a kérésére zöldborsóval.

IMG_0047

Hozzávalók 6 tányérhoz

450 gramm szegfűgomba
200 gramm (2 db) vöröshagyma
200 gramm (3 szál) sárgarépa
50 gramm (4 marék) fagyasztott zöldborsó
6 evőkanál olaj
6 evőkanál liszt (nálunk teljes kiőrlésű)
fűszerek: só, feketebors, pirospaprika, kömény, fokhagyma, petrezselyem

Elkészítés

1. Alaposan, többször megmostam a gombát. Megpucoltam, és kockákra vágtam a hagymát. Megtisztítottam, és karikákra vágtam a répát.

2. Közepes hőfokon felhevítettem az olajat, belekanalaztam a lisztet, és rántást csináltam.

3. Beletettem a hagymát, a répát és a gombát. Annyi vízzel felöntöttem, amennyi éppen ellepte. Magas hőfokon felforraltam a vizet. Forrástól kezdve, alacsony hőfokon 15 percig pároltam a zöldségeket. Beletettem a borsót, további 5 percig pároltam.

4. Felöntöttem annyi vízzel, hogy 3 liter levest kapjak. Ehhez célszerű egy olyan fazekat választani, amin be vannak jelölve az egyes űrmértékek.

5. Fűszereztem. Magas hőfokon felforraltam a vizet.

6. Friss, vágott petrezselyemmel megszórva tálaltam.