Már régóta terveztem, hogy sütök banános kekszet, amikor a cukrot banánnal helyettesítem. De valahogy sehogy sem találtam olyan receptet, ami szimpatikus lett volna. Végül Scarlett Baci di dama aprósütemény receptjét alakítottam át a mi ízlésünkre, a cukrot teljes egészében kihagytam a receptből. Ez az olasz édesség, ami lefordítva a Hölgy csókjait jelenti, és hagyományosan mogyoróval készül, bátran készíthető akár dióból is. Így készült a banános csók.
Végül nagy sikere lett itthon az új receptnek, biztos nem utoljára sütöttem. Sőt, a narancsos-diós ízvilág és a csokis talp miatt leginkább a moszkauerhez hasonlít, ami szintén nagy kedvenc nálunk, csak annál lényegesen egyszerűbb elkészíteni.
Hozzávalók listája
300 gramm banán (3 db)
200 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gramm őrölt dió
150 gramm lágy vaj
1 narancs héja
100 gramm étcsokoládé
Az elkészítés menete
A sütőt előmelegítjük 150 Celsius fokra.
A banánt egy villával összetörjük. A narancs héját lereszeljük.
A vajat, a banánt, a lisztet, a diót, a narancshéjat egy tálba tesszük, és egy fakanállal összekeverjük. Egy ragacsos masszát kapunk.
Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk, és egymástól 2-3 cm-re helyezzük a tepsibe azokat. Egy tepsibe így összesen 20 golyó kerül. Nekem 34 db golyó jött ki a fenti adagból.
A sütőben, légkeveréses üzemmódban, 150 Celsius fokon, 15 percig sütjük a csókokat. Kicsit el fognak terülni.
Megvárjuk, míg kihűl.
Talpára fordítjuk az aprósütiket.
Darabokra törjük az étcsokoládét. Egy kisebb fazékban, magas hőfokon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a csokit.
Egy ecsettel megkenjük a sütik talpát csokoládéval.
Megvárjuk, míg megdermed a csoki, ezután tálalhatjuk.
Jó étvágyat!