Egy kis retró élmény: a poroló

A férjem szerint minden rendes magyar ház udvarán van bontott tégla, legalább egy kisebb kupacnyi. Szerintem meg minden rendes magyar lakótelep közepén áll egy poroló. Tudjátok, mi az? Hivatalosan szőnyegporoló-állvány.
porolo51Legutóbbi sétám alkalmával tűnt fel, hogy ezek a retró vasszerkezetek bizony még itt-ott megtalálhatók. Leginkább a régi, 70-es években, vagy korábban épített társasházak környékén, ugyanis a később felhúzott (panel)házakba már padlószőnyeg került, és a porszívó is jobban elterjedt, így okafogyottá vált a szőnyegporolók elhelyezése.

porolo4-1
Nagyanyámék társasházi lakásának udvarán például állt egy méretes darab. Játszótér nem volt a közelben, így jobb híján az udvaron töltött időnk nagy részét ezen, vagy a hatalmasra nőtt nyírfán töltöttük. Rendeltetésszerűen talán évente kétszer használták az állványt, amikor is szüleim feltekerték a mama szőnyegeit, és kiterítették a porolóra alapos portalanítás céljából.porolo6

De igazából a rendszeres porolóhasználók sehol sem a felnőttek voltak, hanem mi, gyerekek. A poroló nemcsak tornaszer volt, ahol megtanultam átpördülni és lógni (persze először alul és csak később felül), hanem sok esetben a találkozási hely, amin ücsörögve dumáltuk ki az iskolában történteket délutánonként. Utáltuk, ha valaki biciklit zárt hozzá, mert csak akadályozott minket a szabad mozgásban…meg különben is: a poroló a miénk volt!

porolo3-2

Ti mire használtátok a porolót?

2 hozzászólás “Egy kis retró élmény: a poroló” bejegyzéshez

  1. Egyértelmű volt nálunk: pont akkora volt, mint egy focikapu, így ez volt a rendeltetési célja. Mi azt nem szerettük, ha valaki nagyon közel állt hozzá az autóval, ugyanis a porolónak fix helye volt az udvaron (Király utca-Malom utca tömbbelső, ami ma már parkoló).

  2. Apró dolognak tűnik, azonban 66 évesen visszagondolva teljesen jogos a retró eszköz élménye.
    Szintén a belvárosból a Király u.-ból a régi bérházak árnyékából idéződik fel: ezeken izmosodtunk, vezettük le energiáinkat(!) Nem törtünk-zúztunk és pl. nem egymást bántottuk. Súlyzóként használtuk. Bizony 12-13 évesen aki nem tudta feje fölé nyomni az csak “tarcsi” lehetett. A lányok pörögtek tornáztak a rajt. No és a fő attrakció a focicsaták labda utáni legfontosabb kellékeként, mint kapuk, el nem évülő szolgálatot tettek.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.