Mióta volt itthon szárított levendulánk és levendulás baracklekvárunk Orfűről, azóta kívánkozott valami különleges édesség az asztalunkra. Végül az ihletet Limara levendulás citromkrémmel töltött linzerszívei adták.
A tésztához a jól bevált linzerkoszorúm receptjét használtam, azzal a különbséggel, hogy tettem bele egy teáskanál szárított levendulát. A krémhez Limara receptjét vettem alapul, azzal a módosítással, hogy mivel nekem nem volt itthon levendulaszirupom, a levendulás baracklekvárból tettem bele egy evőkanállal. Azt gondolom, ezen apró finomságok nélkül is megállja a helyét a recept, de azért mégis ezekkel a levendulás trükkökkel lett tökéletes ez az aprósütemény.
Hozzávalók a tésztához
300 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
100 gramm aranybarna nádcukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
1 csipet parajdi só
1 teáskanál szárított levendula
Hozzávalók a krémhez
2 kis citrom héja és leve
100 gramm aranybarna nádcukor
2 tojás sárgája
120 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
1 evőkanál levendulás baracklekvár
Elkészítés
Először a krémet készítettem el, mert annak a hűtőben dermednie kellett.
Lereszeltem a citrom héját.
Kifacsartam a citrom levét.
Apró darabokra szeltem a vajat.
A krémhez a cukrot, a tojások sárgáját és a citromlevet jól elkevertem, közepes hőfokon felmelegítettem. Amikor már gyöngyözött, darabonként hozzá tettem a vajat. Mindig csak egyet kevertem el benne, hogy ne hűtse le a hideg vaj a krémet. Állandó keverés mellett besűrítettem.
Hozzátettem a citromhéjat és a levendulás baracklekvárt, és jól elkevertem a krémben.
Vártam, hogy lehűljön, utána a hűtőbe tettem dermedni.
Ezután következett a linzertészta.
Először a száraz hozzávalókat összekevertem: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót, és a szárított levendulát.
Elmorzsoltam benne a vajat. Egy morzsalékos, darabos tésztát kaptam.
Hozzátettem a tojást, alaposan összegyúrtam a tésztát. Addig dolgoztam, amíg egyenletes masszát kaptam, ami már elvált az edény oldalától. Nem szabad túlgyúrni, különben túlságosan felmelegszik benne a vaj. Ha mégis ez történik, a hűtőbe téve szilárdítható a massza.
Előmelegítettem a sütőt 180 °C fokra.
Lisztezett, sima felületre helyeztem a tésztát.
Kinyújtottam 4-5 mm vastagságúra.
Kiszúrtam a darabokat, melyhez egy csillagformát használtam.
Sütőpapírral lefedett tepsibe helyeztem az aprósütiket. Majdnem 2 tepsinyi adag jött ki belőle, 52 db csillagocska.
A tepsit a sütőbe helyeztem, 180 °C fokon, légkeveréses üzemmódban készre sütöttem a sütiket. Nálam 8 perc elég volt, de ez függ a tészta vastagságától.
Megvártam, míg kihűltek. Közben a krém is megdermedt a hűtőben.
A kihűlt csillagokat összeragasztottam a krémmel. Pont 26 db jött ki belőle.
Jó étvágyat!