Ilyen volt a szépségápolás száz éve: kozmetikai tanácsok a dédiktől

Arra még csak-csak emlékszik az ember, hogy a nagyi milyen arckrémeket tartogatott az éjjeli szekrényében, milyen kölni locsolt magára ünnepi alkalmakkor, milyen különleges szappanokat dugott a ruhák közé, hogy azok illatot árasszanak. De hogy az ő anyukájuk számára mit jelentett a szépségápolás, arról keveset tudunk. Nyilván a patikákban már akkori is lehetett kapni mindenféle finom kozmetikumot, de alighanem szűk réteg engedhette meg magának ezt a luxust.

De a nő nőből van, szeret szép lenni, szóval használja azt, ami amúgy is ott van a háztartásban. Nem tudatosságból, de ők is a természetes szépségápolással éltek, erről tanúskodik a Dunántúli Szakácskönyv – Alsószopori Nagy Ferencnétől – 1906-ból, melynek függelékében sok hasznos dolog olvasható a háziasszonyok számára. Szó esik itt a mészfoltok eltüntetéstől kedve a zongorabillentyűk tisztításán keresztül a szappanfőzésig mindenféle praktikáról, s így a kozmetikáról is. A szerző néhány egyszerű és könnyen elkészíthető szert ajánl a test ápolására. Mint írja, az arcbőrnek nem kell más, mint víz, legjobb a többszöri mosakodás. Főleg este érdemes időt szakítani arra, hogy az arcunkat lepárolt és ismét kihűtött vízzel mossuk meg.

Kézfehérítésre a mandula a csodaszer: 10-12 szem héjazott, törött mandulából lepárolt vízzel kell mandulatejet készíteni és minden kézmosás után ezzel bekenni a kezünket. Arra viszont figyelni kell, hogy addig lehet csak használni e célra a mandulatejet, míg meg nem savanyodik. Mellesleg ezt a szert az arcbőr ápolására is ajánlja a szerző. Az ötlet megfontolandó, ráadásul nekünk már csak a bolti polcokról kell leemelni a mandulatejet, bár az elkészítése sem túl bonyolult.

Fejbőr erősítésére a családfőzet kiváló választás, sajnos a márka ma már nem kapható, de jó tudni, a magukra valamit is adó dédik az „Eau Athenienne”-t használták. A gyógynövény hajápoló hatása régtől ismert, manapság is alkotóeleme sok samponnak, otthoni főzettel mi is szép csillogóvá tudjuk varázsolni vele a hajunkat.

Ha szép fényes körmökre vágyunk próbálkozhatunk a vegyszerek helyett természetes anyagokkal is, a könyv szerint a citromlé kiváló erre a célra. Szerintem mielőtt pedikűröshöz rohannánk, érdemes kipróbálni. Nyárra jó megjegyezni, hogy a nagyon lebarnult arcbőrt olyan módon fehéríthetjük, ha kölni vizet, citromlével és glycerinnel egyenlő arányban összekeverünk, és ezzel lemossuk az érintett felületet. Ha pedig a nagy sütés-főzés közben megégetnénk magunkat, csak kapjuk elő a lisztet, hintsük be vele a bőrünket, így meg tudjuk akadályozni a felhólyagzást.

(Képek: mult-kor.blog.hu, szepsegreceptek.hu)