10 ötlet, amivel kilőheted a fránya tél végi fáradságot – kávé nélkül is

Eleged van már a mínuszos, ködös reggelekből, amikor orrot fújva, zombiként ébredsz, semmihez sincs kedved, kávé után nyúlva próbálod kinyitni a szemed, de még ehhez sincs erőd? Az www.rodalesorganiclife.com megosztott pár tippet, ami pénzbe nem kerül, mégis feltöltheted magad energiával!

Egy korty hideg víz csodákra képes

Reggel, éhgyomorra, kávé helyett lehörpintett hideg víz stimulálja az adrenalinszintünk, felpezsdíti a vérkeringést, így több vér jut az agyba is. Másrészt felkelés után mihamarabb érdemes pótolni az éjszaka elpárologtatott vizet.

A hideg vizet megfejelhetjük frissen facsart citromlével, ami csökkenti az éhségérzetet, és remek C-vitamin forrás. Aki székrekedésben szenved, annak különösen ajánlott, mivel a citromos víz segít lebontani a testben összegyűlt salakanyagot, és a bélműködésünk is beindul .

Zöld tea, a reggeli kávé helyett

Ellentétben a kávéval, ami ugyan hamar felpörget, de túlzott koffein-bevitel során már könnyen idegessé és feszültté is tehet, a zöld tea élénkít, közben nyugodttá is tesz. Tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a bőrrákot, felpörgeti az anyagcserét, és még energiát is ad. Megöli a baktériumokat, megelőzi a fertőzéseket, így például az influenzától is megvédhet.

Lélegezz tudatosan, mélyeket

Jól irányzott hasi légzés, akár még az ágyban ülve is, csodákra képes. A helyes, mély légzés rendkívül megnyugtató, oldja a szorongást, a stressz okozta izomfeszülést, nyugtatja az idegeket, javítja az étvágyat. Friss oxigénnel látja el az agyunkat.

Reggelire érdemes fehérjét fogyasztani

A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot okoz, aminek köszönhetően a nap során kevésbé intenzív az agynak azon tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős.

Egyél rendszeresen, napközben is

A kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres étkezés, ha nem visszük túlzásban, egyenletes szinten tartja a vércukrunkat, és nem fáradunk el annyira, mintha csak naponta egyszer, egy kiadós ebédet vagy vacsorát fogyasztunk el. Ha a megfelelő táplálkozási egyensúlyt tartani szeretnénk, napi öt étkezés ajánlott.

Rágcsálj tökmagot vagy diót

Mert a diófélék, ahogy más magvak is, vitaminban és nyomelemekben gazdagok, kiváló energia-források, gyors lökést adhatnak a napunkhoz. A dió például koleszterinszint csökkentő hatással bír,  gátolja az érelmeszesedést telítetlen zsírsav tartalmának megfelelően. A, B1, B2, C vitaminokat tartalmaz. Kiemelkedő jód, kalcium, foszfor, nátrium és kálium tartalma van. Az agyra kedvező hatást gyakorol.

Mondj nemet a cukorra

A finomított cukor semmilyen vitaminhoz, ásványi anyaghoz nem juttatja a szervezetet, viszont megemésztéséhez ezek szükségesek, így a szervezetünktől vonja el azokat.

Az egyszerű cukrok gyorsan bejutnak a vérbe, és így hirtelen megnövekszik a vér glükózszintje. A hasnyálmirigynek gyorsan kell inzulint elválasztania ahhoz, hogy le tudja bontani a felesleges glükózt. Ennek eredményeként vércukorszint-csökkenés történik, sokszor a normál érték alá, így rövid idő alatt visszatér az éhség. Ráadásul a magas vércukorszint endorfin termelésére serkenti az agyat, és ez a cukorfüggőség kulcsa.

Irány, ki a szabadba

Ha ellógsz egy fél órára a munkahelyedről, sétálsz egyet a közeli parkban, már tettél valamit magadért. Pláne ha kisüt a nap, 15 perces kintléttel már gondoskodtál a napi D-vitamin beviteledről. A sétálás nem csupán a testsúlyodra, de az egészségedre is nagyon jó hatással van. Gondoltad volna, hogy megelőzhető vele a rák és más komoly betegségek is?

Ha teheted, kezd azzal a napod, hogy nyújtózol egy jót

Ezzel felébreszted az izmaidat és az agyadat, energetizálod magad. Napközben aztán, a számítógép előtt ülve is simán átmozgathatod a tested! 1-2 perc nyújtózkodás – akár óránként ismételve – felfrissíti az izmokat.

10-15 perces reggeli edzés csodákra  képes

Nincs kétség,  nemcsak hamarabb térsz magadhoz, de sokat tehetsz alakod megőrzéséért egy reggeli tornával.  Pár célirányos jógagyakorlat, indításként 3 napüdvözlet, máris megindul a vérkeringés a nyakadban, lábaidban és a válladban.