Nincs időm ma főzni…ismerős? Készíts tápióka pudingot, így!

Hamburger lesz az ebéd és tápióka puding, amerikaiasra vettük a figurát ma.
Fél óra alatt kész minden. A tápióka egy trópusi növény, a manióka gumós gyökeréből nyert keményítő. Zselésítő tulajdonsága miatt akalmas pudingok, krémek, levesek készítésére. A bioboltokban kapható tápiókagyöngy a gyökérből nyert lisztből készült granulátum. A gyöngyök hő hatására átlátszóvá válnak és a folyadékban, amelyben főnek, sűrű pudingszerű állagúvá válnak. Az íze semleges, bármilyen fűszerezéssel ízesíthető.
Elkészítése hasonlít a rizspudingéhoz.

Hozzávalók:
1 csésze tápiókagyöngy (250 ml)
6 csésze tej (1,5 liter)
kevés só
3-4 tojás
édesítés ízlés szerint
vanília

A tápiókagyöngyöket felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi, és 5-10 percig áztatjuk,
majd egy fazékba szűrjük. Ez a lépés kihagyható, de hosszabb főzési idővel kell akkor kalkulálni.
Tejjel felöntjük és forrásig melegítjük, majd a lehető legalacsonyabb lángra kapcsoljuk, és kb 10-25 perc alatt puhává főzzük. A főzési időt befolyásolja a gyöngyök nagysága és, hogy áztattuk-e őket, vagy sem. Gyakori kevergetés szükséges, mert könnyen odakap. Közben édesíthetjük is.


A tojásokat felverjük és az elkészült tápiókából szép lassan hozzákeverünk néhány kanállal, így lassan kiegyenlítjük a hőmérsékleteket. A tojásos tápiókát a fazékba öntjük és közepes lángon, bugyborékolás nélkül, gyakran kevergetve pár percig főzzük.
Tálkákba merjük és 15 percig hűtjük.
Melegen, vagy hűtőben tovább hűtve hidegen is tálalható.
Sokféleképpen variálható a recept. Elkészíthető laktózmentesen, rizstejjel, kókusztejjel főzve. Tálalható friss gyümölcsökkel, magvakkal, chia maggal, lekvárral, aszalt gyümölcsökkel.
Én ma fagyasztott áfonyát melegítettem hozzá és juharsziruppal locsoltam meg. A maradékból reggeli lett.