Anyósom névnapjára szerettem volna valami különleges édességet készíteni. Mivel karácsonykor nagyon ízlett neki a diós-narancsos szaloncukor, annak a mintájára készítettem el tulajdonképpen egy nyári szaloncukrot. Hogy mégse legyen nagyon karácsonyi, nem téglatest, hanem holdacska formákat gyártottam. Ha gyerekeknek is szeretnénk kínálni ezt a desszertet, a rum elhagyható belőle.
Bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mégis nagyon édes és szénhidrát-dús édesség. Egy darab (kb. 21 gramm) 82 kcal. Szénhidráttartalma 43%, fehérjetartalma 8%, zsírtartalma 20%.
Hozzávalók
500 gramm aszalt szilva
200 gramm őrölt mandula
100 gramm kókuszreszelék
4 evőkanál (60 ml) rum
300 gramm étcsokoládé
Elkészítés
Az aszalt szilvára öntsünk forró vizet, és tegyük félre 15 percre.
Ezután szűrjük le és botmixerrel pürésítsük.
Tegyük hozzá a mandulát, a kókuszt és a rumot.
Alaposan keverjük össze, míg egynemű masszát kapunk.
A tenyerünkben először formázzunk belőle nudlialakokat, majd hajlítsuk meg kifli- vagy holdformává. Ezután tegyük egy szilikonos lappal lefedett tálcára a holdacskákat. Nekem kereken 40 db lett belőle.
A holdakat tegyük hűvös helyre (de nem a hűtőbe) egy napra szikkadni.
Másnap olvasszuk meg a csokoládét.
Mártsuk ki a formákat a megolvasztott csokiban, és a szilikonos lapra téve hagyjuk dermedni az étcsokoládét rajtuk.
Amint megkötött a csokoládé, tálalhatjuk.
Jó étvágyat!