Ha bárkit megkérdezünk, melyik a kedvenc gyümölcse, a legritkább esetben hallhatjuk azt, hogy a birsalma. Pedig csodás termés, csak nem használjuk ki eléggé.
Amennyiben még nem próbáltad sütve, itt az alkalom, hogy bepótold, hiszen a késő ősz az igazi szezonja. Valódi kulináris élményben lehet részed a mustban – lassan – sült birs révén.
Kell hozzá valamennyi (4-6 db) szép – vagy ronda – birsalma. Megmossuk, kettévágjuk. Krumplihámozóval könnyen megszabadítjuk a héjától, de ne dobjuk el mind, tegyünk félre kicsit belőle.
Tűzálló tálba rakjuk bele vágott felével lefelé (plusz a félre tett héjat a pektintartalma miatt), szórjunk rá pár szem borsot, egész fahéjat, szegfűszeget, egy csipet sót és öntsük le kb. fél liter jó édes musttal.
110 fokos sütőben lefedve legalább 4-5 órát lassan süssük.
Húsok mellé is isteni köret vagy vanília fagyival desszertnek is kanalazható.