Extrán különleges aprósütemény, hétvégére hangszerelve: a narancsos keksz

Nemrég egy új receptet találtam ki. Kombináltam a citromkrémmel töltött levendulás csillagjaimat, valamint a narancsos linzerszíveimet, és így született meg a narancskrémmel töltött narancsos keksz receptje. Extrán különleges narancsos desszert készült így.

Hozzávalók a tésztához:

300 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt + nyújtáshoz
200 gramm vaj
100 gramm aranybarna nádcukor
1 csomag sütőpor
1 darab tojás
1 csipet parajdi só
40 gramm reszelt narancshéj (2 darab nagy narancsból)

 

Hozzávalók a krémhez:

1 nagy narancs héja
1 nagy narancs felének a leve
100 gramm aranybarna nádcukor
2 darab tojás sárgája
120 gramm vaj

Elkészítés:

Először a krémet készítettem el, mert annak a hűtőben dermednie kellett.
Lereszeltem a narancs héját.
Kifacsartam a fél narancs levét.
Apró darabokra szeltem a vajat.
A krémhez a cukrot, a tojások sárgáját és a narancslevet jól elkevertem, közepes hőfokon felmelegítettem. Amikor már gyöngyözött, darabonként hozzá tettem a vajat. Mindig csak egyet kevertem el benne, hogy ne hűtse le a hideg vaj a krémet. Állandó keverés mellett besűrítettem.
Hozzátettem a narancshéjat, és jól elkevertem a krémben.
Vártam, hogy lehűljön, utána a hűtőbe tettem dermedni.

Ezután következett a linzertészta.
Elsőként lereszeltem a narancs héját.
Utána összekevertem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a narancs héját.
Elmorzsoltam benne a vajat. Egy morzsalékos, darabos tésztát kaptam.
Hozzátettem a tojást, alaposan összegyúrtam a tésztát. Addig dolgoztam, amíg egyenletes masszát kaptam, ami már elvált az edény oldalától. Nem szabad túlgyúrni, különben túlságosan felmelegszik benne a vaj. Ha mégis ez történik, a hűtőbe téve szilárdítható a massza.
Előmelegítettem a sütőt 180 Celsius fokra.
Lisztezett, sima felületre helyeztem a tésztát.
Kinyújtottam 2-3 mm vastagságúra.
Kiszúrtam a darabokat, melyhez egy kerek formát használtam.
Sütőpapírral lefedett tepsibe helyeztem az aprósütiket.

Majdnem 2 tepsinyi adag jött ki belőle, 84 db köralak.
A tepsit a sütőbe helyeztem, 180 Celsius fokon, légkeveréses üzemmódban, 8 perc alatt készre sütöttem a sütiket.

Megvártam, míg kihűltek. Közben a krém is megdermedt a hűtőben.
A kihűlt köröket összeragasztottam a krémmel. Pont 42 db jött ki belőle.
Jó étvágyat hozzá!