Hogyan süss tej és élesztő nélkül kalácsot?

A minap kalácsról álmodtam, ami komoly dilemmát vetett fel bennem. Nem szoktam sütni, mert élesztővel nem szeretek dolgozni. Ezért egy sütőporos verziót kellett kidolgoznom. Átnéztem a neten fellelhető recepteket, de egyik sem volt szimpatikus. Ezért a mandulás-rozsos rudak receptjéhez nyúltam vissza, és azt alakítottam át kalácsra. Végül egy finom és teljes ízű fonott kalács sült ki a receptből. Első sütésre nem is rossz.

Hozzávalók

40 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 sütőpor
20 dkg őrölt mandula
10 dkg aranybarna nádcukor
25 dkg aszalt szilva
25 dkg túró (nálunk laktózmentes)
15 dkg natúr joghurt (nálunk laktózmentes)
2+1 db M-es tojás
liszt a sodráshoz

Elkészítés menete

A lisztet, sütőport, mandulát, cukrot elkevertem.

Apróra vágtam az aszalt szilvát.

Elkevertem a szilvát a lisztben.

Hozzátettem a túrót, a joghurtot és 2 db tojást.
Előmelegítettem a sütőt 180 Celsius fokra.

Alaposan összegyúrtam a tésztát.

Hat részre osztottam a tésztát.
Egy lisztezett kemény felületen rudakat sodortam a tésztából.

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.
Hármasával összefontam a rudakat. Két db kalácsot kaptam így.

Felütöttem a harmadik tojást.

A felvert tojással megkentem a kalácsokat.

Légkeveréses üzemmódban, 180 Celsius fokon tűpróbáig, 25 percig sütöttem a kalácsokat.
Kivettem a sütőből, és a tepsin 10 percig hűlni hagytam.

Szeletelve tálaltam. Jó étvágyat!