Egy reform ötlet: mandulás-rozsos rudak

rudak-048b

Nagyon szeretem a rozslisztet. Nem csak azért, mert teljes kiőrlésű, és egészséges, de különösen finom ízt ad minden tésztának, kenyérnek, süteménynek egyaránt. Most mandulával házasítottam össze, és egy édes péksüteményt készítettem belőle.

Hozzávalók listája

300 gramm őrölt mandula
200 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 db M-es tojás
150 gramm natúr joghurt (nálunk laktózmentes)
hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítés menete

A sütő aljára tettem egy vízzel teli magas falú tepsit.
A sütőt előmelegítettem 180°C fokra.
Egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, és olajjal kikentem.
A száraz hozzávalókat egy mérőedényben kimértem, és a mandulát, lisztet, sütőport, sót összekevertem.
A nedves hozzávalókat (az olajt kivéve) egy nagy keverőtálba raktam, a tojást és a joghurtot összekevertem. Hozzáöntöttem a lisztkeveréket és egynemű tésztát gyúrtam belőle. Egy ragacsos, de formázható masszát kaptam.
Négy részre osztottam a tésztát, és vizes kézzel rudakat formáztam belőle.
A tepsibe sorjáztam azokat, és lekentem olajjal egy ecset segítségével.

rudak-001

180°C fokon, légkeveréses üzemmódban, 20 perc alatt megsütöttem a péksüteményeket. Szépen megdagadtak eközben.
Kivettem a sütőből, és a tepsin kicsit hűlni hagytam.

rudak-004

Bio eperlekvárral tálaltam. Jó étvágyat!

rudak-048