Ázós-fázós estére: lélekmelegítő szilvásgombóc

A mostani hideg őszi estéken egy gőzölgő szilvás gombóc igazán pocimelengető tud lenni. A klasszikus módszerrel, de nem hagyományos alapanyagokból készítettem el. A szilvának októberig még szezonja van, így érdemes az utolsó hónapot kihasználni, és friss gyümölccsel megtöltve kifőzni a gombócokat.

szilvás gombóc 003

Az alaprecept

A szilvás gombóc ahány ház, annyi szokás alapján készül. Bizonyára mindenkinek megvan a bevált receptje, nem is érdemes attól eltérni. Ha eredeti magyar ízekre, hagyományos ételre vágyom, az alap nálam a Főzőiskola. Most is ebből indultam ki, de néhány hozzávalót kicseréltem az általam használt alapanyagokra. Így lett a klasszikus szilvás gombócból egy reform édesség, ami önmagában is megállja a helyét vacsorára, egy ázós-fázós estén.

Hozzávalók

A gombóchoz:
kb. 1 kg burgonya
2 db tojás
10 gramm laktózmentes vaj (zsír helyett)
350-375 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt (finomított búzaliszt helyett)

A töltéshez:
szilva
fahéj (az eredeti receptben nincs fűszerezés)

A kifőzéshez:
víz
parajdi só
hidegen sajtolt napraforgóolaj

A forgatáshoz:
vajban pirított cukrozott mák (zsírban pirított zsemlemorzsa helyett):
10 gramm laktózmentes vaj
40 gramm kókuszcukor
60 gramm darált mák

Szilvás gombóc, ahogy én készítettem

A burgonyát héjában, sós vízben megfőztem. Megvártam, míg langyosra hűl, meghámoztam, összetörtem.
Közben kimagoztam a szilvákat, majd megszórtam fahéjjal.
A tört burgonyához tettem a tojásokat, a vajat és a lisztet. Összegyúrtam. Annyi lisztet adagoltam hozzá, hogy könnyen gyúrható, nem ragadós tésztát kapjak. Az eredeti lisztmennyiséget ki kellett egészítenem ahhoz, hogy jól formálható tészta legyen. Pihentetni nem kell.
Nem vesződtem a nyújtással. A tésztából egy kis maréknyi mennyiséget kicsíptem, kilapítottam, belehelyeztem a szilvát, gombócot formáztam belőle. Éppen 21 db lett.
A gombócokat bő, lobogva fövő vízben főztem ki. Forráskor sót, olajat, és egyszerre csak egy sornyi, 6-8 darab gombócot tettem a fazékba. Miután feljöttek a víz tetejéig, még 5 percig főztem. Egy adag így kb. 10 perc alatt készült el.
Közben összekevertem a mákot és a cukrot. A vajat felhevítettem egy serpenyőben. Megpirítottam benne a cukrozott mákot.
A kifőtt gombócokat a serpenyőbe helyeztem, és megforgattam a mákban, míg egyenletesen nem ragadtak rájuk a szemek.
Még gőzölgött, mikor tálaltam.
Az íze hozta az elvárásokat: klasszikus burgonyás-szilvás gombóc reform köntösben.