Egy hideg téli estén jól esik egy forró krémleves. Ez most nálunk egy chilivel csípőssé tett tejszínes sárgarépa krémleves lett.
Hozzávalók 4 fő részére
50 dkg sárgarépa
25 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 dl 30 %-os tejszín (nálunk laktózmentes)
hidegen sajtolt napraforgó-olaj
víz
fűszerek ízlés szerint: só, feketebors, fehérbors, római kömény, koriander, szerecsendió, curry, gyömbér, chili, petrezselyem, kapor, zsálya
napraforgómag
Elkészítés
A zöldségeket feldarabolom.
A főzést a vöröshagyma dinsztelésével kezdem. Kevés olajon, közepes hőfokon üvegesre párolom a hagymát.
Beleteszem a fazékba a fokhagymát, sárgarépát, burgonyát. Keverek párat, így megforgatva az olajban a zöldségeket.
Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Magas hőfokon forralásig hevítem, majd alacsony hőfokon főzöm tovább. 20 percig, puhulásig párolom a zöldségeket.
A főzőlapról lehúzva, botmixerrel pürésítem a levest.
Elkeverem a fazékban a tejszínt, és a fűszereket.
Felöntöm 2 dl vízzel. Magas hőfokon forrásig hevítem. Amikor a leves kész, lehúzom a főzőlapról. Nekem 1,6 liter leves lett a fenti alapanyagokból.
Egy serpenyőben, kevés olajon, megpirítom a napraforgómagokat.
A levest a napraforgómaggal megszórva tálalom.
Jó étvágyat!