A nyári málnás túrótortám mintájára elkészítettem az őszi változatot. A krémbe darált mákot kevertem, a málna helyett az idénygyümölcs szőlőt használtam. Így ez egy szőlős máktorta lett.
A hozzávalók listája
6 tojás
4 evőkanál nádcukor (aranybarna)
6 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
250 gramm túró (laktózmentes)
egy citrom héja
4 evőkanál nádcukor (aranybarna)
100 gramm darált mák
250 gramm tejföl (laktózmentes)
100 gramm szép szemű szőlő
Az elkészítés lépései
A Kedves Olvasó fázisfotókat a málnás túrótorta receptjénél talál.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, és tovább keverjük.
Egy kanál fehér habot hozzákeverünk a sárga masszához.
A többi habot óvatosan forgatjuk bele.
A piskótamasszát kétfelé véve 20 cm-es formákba öntjük, elsimítjuk a tetejét.
A sütőben, légkeveréses üzemmódban, 150 fokon, 20 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a piskótatészta.
10 percig hűlni hagyjuk. Kifordítjuk a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez egy tálba tesszük a túrót, a citrom héját, a cukrot, a mákot, a tejfölt és mindezt összekeverjük.
Az alsó tortalapra simítjuk a massza felét.
Ráborítjuk a másik tortalapot, és kissé rányomkodjuk. Rásimítjuk a massza másik felét.
A félbevágott, kimagozott szőlőszemekkel díszítjük. A hűtőben minimum 2 órát pihentetjük.
Szeletelve kínáljuk.