Jeges eper nyári napokra – Jégkását a családnak!

eper gratin 1

 

A gyerekek imádják, borzasztó színű és az utcán pörög – na mi az? Persze, hogy a jégkása. Egy gusztustalan cucc, amiért lehet nyafogni és amire anya mindig nemet mond. Vagy mégsem?Egy meleg nyári napon bólintottam egyet, oké. Lesz jégkása, de otthon. Szemeket meregettek a gyerekek, hogy hát hogyan tudok én olyant. Na jó, pont olyant nem, mert hupililát, meg világító kéket a természet nem produkál. Márpedig a mi jégkásánkban csak a természet ajándéka lesz, vagyis gyümölcs. Na jó, egyeztek bele a kölykök és nem csalódtak.

Az angol konyha granita (gratin) néven emlegeti ezt a műfajt, mely gyakorlatilag fagyasztott gyümölcs. A legkülönfélébb gyümölcsökből készítik, roppant egyszerű, munka alig van vele. Na jó, arra azért várni kell, hogy jéggé váljon, de megéri. Én készítettem már málnából, szilvából, rebarbarából is, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Meg persze a szezon, mert csak friss gyümölcsből jó a granita.

eper gratin 5

Most tehát, amíg még tart az eperszezon, gyorsan vegyünk belőle egy jó adagot és csináljunk belőle kását a kölyköknek. Mindössze víz, cukor és eper kell hozzá, meg egy fél nap, amíg megfagy, szóval ha vendégeknek készítjük erre mindenképp gondoljunk. A receptet Hugh Fearnley Whittingstall-tól loptam, hálás köszönet érte :)

 

eper gratin 4

 

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • kb 2.5 dl víz
  • 25 dkg porcukor

Az epret tegyük lábasba a vízzel együtt és lassan melegítsük forrásig, majd főzzük 5-10 percig, amíg szétesik a gyümölcs. Ha a jégkását aprómagvas gyümölcsből készítjük – mint az eper vagy a málna – akkor itt egy fárasztó, de rövid fázis következik. Át kell ugyanis passzírozni a gyümölcsöt szitán, hogy a kis magocskák ne zavarják majd az evés élvezetét.

Gyönyörű szószt kapunk, amibe bele kell keverni a porcukrot és kicsit esetleg megkóstolni, annyira édes-e ahogy mi azt szeretjük. Aztán már csak egy zárható műanyag dobozra van szükség, amibe beleöntjük a masszát és bedugjuk a mélyhűtőbe. Fél nap kell neki, míg szinte kővé dermed. Fogyasztás előtt várjunk egy kicsit, hogy olvadjon, mert a következő lépésben villával kását kell készíteni belőle, vagyis kapargatni a tetejét szorgalmasan.

eper gratin 3

Meglátják, isteni lesz. A család szerint még a fagyival is felveheti a versenyt.