Te ki vagy, Aphrodité vagy a hókarú Héra? – Bennünk élő Istennők (Könyvajánló)

Könnyed, nyári strandoláshoz mellékelhető lélektani búvárkodást (bulvárkodást?) ajánlok arról, milyen Istennőkről faragott sztereotípiák mentén indulhatunk el személyiségünk felfejtésében. Feltéve, ha épp saját démonainkat (vagy Istennőinket, egykutya) szeretnénk leleplezni. – Plusz apropója lehet Jean Shinoda Bolen könyvének, ha máshonnan nem is, legalább ebből megjegyezzük, az olimposzi unióban melyik Istennő milyen csínytevésekről volt nevezetes. Karnevál idején ez a tudás is hasznos lehet. 

A Bennünk élő istennők – A nő új lélekrajza című könyv már három éve bestseller, az amerikai pszichiáter beutazta vele és előadásaival a fél világot. Nekem fél éve ajánlották, azonban eddig volt más olvasnivalóm, most viszont  kölcsön kaptam.

Sokat ígér, de azért ne vegyük túl komolyan

A könyv szerzője, a japán származású amerikai pszichiáter, C. G. Jung követője nem kevesebbet állít, mint hogy a görög mitológia istennő-alakjaiban az örök női szerepek máig erős ösztönkésztetései rejlenek. Szerinte érdemes felfejteni, elemezni őket, ős-típusaikat megkeresni és gondozni magunkban. Arra tanít, hogy belső „istennőink” megszólításával saját kezünkbe vegyük a sorsunkat, váljunk életünk főszereplőjévé. Bevezetőjében olvashatjuk, „legfőbb tanulság, hogy önmagunkon, ha kell, bármikor változtathatunk, nem vagyunk kiszolgáltatva sem a saját lelki alkatunknak, sem a sorsunknak. ”

Puzzle-ként felépíthetjük saját Istennőnket

Személy szerint a nyári szabadság idején, hétvégi strandoláskor sokkal hasznosabb olvasmány ez, mint mondjuk egy Romana regény, a kultúrtörténeti csemegék mellett pedig önmagunk elemzéséhez, önbizalmunk felfényezéséhez is jó kiindulópont lehet. Mert nincs annál jobb érzés, ha éppen fogyatkozó libidónkat egy szűzistennőre, vagy duzzadó féltékenységünket Hérára fogjuk. Jó játék mindenesetre, ráadásul remek szórakozás más nőismerőseink istennőit is kutatni, felfedezni bennük is az archetípusokat, ráismerni arra, ja a sógornő felesége tipikus Pallas Athéné, kár hogy nincs diplomája, vagy a fiús, Barbikat lenyilazó lánygyermek Artemisz ősmagját bontakoztatja magában…

A könyvet azonban leginkább azoknak a férfiaknak ajánljuk, akik sokezer éve azt hiszik hogy a Nő kiszámíthatatlan és kezelhetetlen. Pedig dehogy… csak tudniuk kell, ők is Istenek, Zeuszok és Apollók…(Persze erről is született egy könyv, a folytatás, de írjon róla egy kanblog.)

 

Istennőket még itt keresheted magadban!

Bennünk élő istennők – benned melyik lakik?

Bennünk élő istennők

Egy teszt, hogy megtudd ki vagy…