Beköszöntött a szüretek ideje, ezért ajánlom családi, baráti borozgatásokhoz az alábbi finomságot. Mikor itt a boltokban megjelenik a “Federweißer”, az újbor, vagyis must, a németek tradicionálisan hagymatortát esznek hozzá. Elterjedtebb az élesztővel és tepsiben készült változata, de én most egy olyat receptet választottam (német rezeptewiki oldalról), ami anélkül készül és piteformában vagy kapcsos tortaformában süthető. Folytatás itt…
Mivel ritkán eszünk húst, ez esetben a szalonnát kihagytam és helyette valamivel több hagymát tettem bele, de legközelebb mégis megpróbálom az eredeti recept szerint, hogy egy kicsit pikánsabb ízt kapjunk.
Hozzávalók:
50 dkg hagyma
30 dkg szalonna
30 dkg liszt
15 dkg túró
250 ml tejszín
1 csomag sütőpor
6 ek olaj
6 ek tej
3 tojás
kömény, szerecsendió, só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztához összegyúrjuk a liszt felét, a túrót, sütőport, olajat és tejet, majd csak utána keverjük hozzá a liszt másik felét. Kinyújtjuk és a kizsírozott formába tesszük. A hagymát kockákra (vagy ízlés szerint szeletekre) vágjuk. A szintén kockára vágott szalonnát lepirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük. Utána rákanalazzuk a tésztára. A tojásokat a tejszínnel és a fűszerekkel elkeverjük, majd a hagymás-szalonnás rétegre öntjük. Kb. 30 percig sütjük. Vigyázat, nehezen lehet abbahagyni! :)