Must mellé hagymatorta

Beköszöntött a szüretek ideje, ezért ajánlom családi, baráti borozgatásokhoz az alábbi finomságot. Mikor itt a boltokban megjelenik a “Federweißer”, az újbor, vagyis must, a németek tradicionálisan hagymatortát esznek hozzá. Elterjedtebb az élesztővel és tepsiben készült változata, de én most egy olyat receptet választottam (német rezeptewiki oldalról), ami anélkül készül és piteformában vagy kapcsos tortaformában süthető. Folytatás itt…

Mivel ritkán eszünk húst, ez esetben a szalonnát kihagytam és helyette valamivel több hagymát tettem bele, de legközelebb mégis megpróbálom az eredeti recept szerint, hogy egy kicsit pikánsabb ízt kapjunk.

Hozzávalók:

50 dkg hagyma

30 dkg szalonna

30 dkg liszt

15 dkg túró

250 ml tejszín

1 csomag sütőpor

6 ek olaj

6 ek tej

3 tojás

kömény, szerecsendió, só, bors

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztához összegyúrjuk a liszt felét, a túrót, sütőport, olajat és tejet, majd csak utána keverjük hozzá a liszt másik felét. Kinyújtjuk és a kizsírozott formába tesszük. A hagymát kockákra (vagy ízlés szerint szeletekre) vágjuk. A szintén kockára vágott szalonnát lepirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük. Utána rákanalazzuk a tésztára. A tojásokat a tejszínnel és a fűszerekkel elkeverjük, majd a hagymás-szalonnás rétegre öntjük. Kb. 30 percig sütjük. Vigyázat, nehezen lehet abbahagyni! :)