Mit egyen a finnyás gyerek? – Göcseji krumpliprósza-reformunk

Ilyen lett

Megőrjít a négyévesem. Ha eljön a dél, azt játssza az anyukával (velem), hogy az istennek nem akar olyat enni, ami picit is egészséges. Elutasítva a gyümölcs, és minden, amiben zöldségdarabokat lát. Főzelékből csak az egynemű a nyerő, ne is álmodjak másról. Elkényeztettük? Látom a férjem rám szegezett mutatóujját: elkényeztetTED. Lehet.  De késő…

Emlékszem, alig látszott ki az etetőszékből, amikor már tudatos nem fogyasztóként azt játszotta, hogy mielőtt bármit is a szájába vett, minden oldalról tüzetesen átvizsgálta, nem került-e bele valami darabos elem. Vizuálisan döntött, csak homogén étel kerülhetett a szájába. Kivétel a gyümölcsturmix: az misunggá turmixolva sem. Na, akkor kellett volna nem adni mást…

Használjuk hát szorgalmasan a reszelőt és turmixgépet, de nem lehet mindig krémleveseket enni. Úgyhogy újítok. Palacsintába gyümölcspépet keverek, almát reszelek, zöld főzelékeket zöldség-péppel sűrítek, hogy legalább valami egészséges is legyen benne. Minden látsszon egyneműnek. Homogén pasztellszínekben főzünk, még nem jött el az árnyalatok ideje. De így mindent bele lehet pakolni, határ a csillagos ég, van elég fantáziánk a teljes színkört végigenni!

Íme a Göcseji krumpliprósza

Így született meg újításként göcseji nagyanyám receptje nyomán, azt megbolondítva a „reform” krumpliprószám, aminél családilag titkoljuk, hogy sárgarépa van benne.

A másik titok, merjünk lazítani a régi berögződéseken: például azon, hogy a krumpliprósza (tócsi, bere, cicege) csak egészségtelen étel lehet. Mert ez a recept is újraírható!

 

Ahogy mi szeretjük….

A zabpehely csak finomítja a tésztát, ne féljünk tőle, érdemes azzal is kipróbálni!

Fél-egy pohár zabpelyhet áztatok be kevés vízbe (ha kicsit megforralom, finomabb).

5-6 nagyobb burgonyát, 3-4 darab sárgarépát is lereszelek, kisebb fej vöröshagymát apróra vágok, majd hozzáadom a zabkorpát, és egy tálban elkeverem. Mindezt 2 doboz kefirrel (kaukázusival ha lehet, de a legjobb a savanykás aludttej), 10-15 dkg liszttel elkeverem. Ízesítésként egy kis borsot, sót, fokhagymát teszek bele. (Nem kell bele tojás, tessék elhinni, cement nélkül is összeáll.) A masszát olajjal kikent serpenyőben kisütöm, mint a palacsintát. Csak tovább tart… Én teflonban, kevés olajon sütöm, úgy, hogy a tetejére fedőt teszek, hogy a reszelt krumpli is átsüljön.

A nagymamám forró tepsiben sütötte pirosra, tetejére sült hagymát és tejfölt tett. A sajt akkoriban nem volt divat. Ha nem akarjuk annyira zsírosan, sütőpapírral is kipróbálhatjuk…

A krumpli-prósza régen a szegények eledele volt, most se drága étel. Önmagában a legfinomabb, kefirrel, fokhagymás-kapros joghurttal a tetején, de ettük már lecsóval, sült zöldségekkel is (nem kell feltétlenül egyből a vadpörköltre gondolni…)

Most a legújabb heppem, hogy jövő héten csicsókával is kipróbálom, abban állítólag kevesebb a szénhidrát, majd beszámolok róla ….

Íme, nyomokban sárgarépát is tartalmaz