Variációk spenótra

A spenót a legkorábbi friss zöldségünk. Valaki vagy imádja, vagy rá sem bír nézni, pedig érdemes közelebbi barátságban lenni vele, mert ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag zöldségféle. Már alig várom, hogy igazi napon érlelődött spenótot vehessek, most egyelőre be kellett érnem az üvegházas verzióval.  A piacon már kapható!!! Kétféleképpen készítettem el a  hazahozott kb 1,5 kilós adagot.

A spenót felhasználhatóságát illetőleg rendkívül sokszínű: ehetjük nyersen salátának, elkészíthetjük krémlevesnek, pestónak, hozzáadhatjuk a reggeli omletthez, használhatjuk töltelékként halakhoz, húsokhoz, fokhagymával párolva ehetjük köretként, apróra vágva beletehetjük kedvenc tésztaszószunkba, de akár megtölthetünk vele a palacsintát vagy leveles tésztát is.  Íme két ötlet:

 

Spenót bulgurral és juhtúróval
Vajon megpárolok két gerezd zúzott fokhagymát, majd hozzáadom a fél kilónyi megtisztított spenótlevelet és pár percig párolom. A korábban elkészített bulgurhoz (tört búza) keverem és juhtúróval megszórva tálalom.

Krémes spenót
Egyik kedvenc zöldséges köretem ez, de akár kenyérre, sós kekszre kenve is fogyasztható.

Hozzávalók:
3 ek vaj
4 ek liszt
2,5 dl tej
só, bors
1/2 tk szerecsendió
1 kiló friss spenót

Először besamel mártást készítek: a vajat egy lábosban felolvasztom, hozzáadom a lisztet és csomómentesre keverem. Felöntöm a tejjel, majd fűszerezem sóval és szerecsendióval. Közepes hőmérsékleten állandó kevergetés mellett felforralom, aztán félreteszem.

A megtisztított spenótot kis sóval közepes hőmérsékleten kb 3 percig lefedve párolom. Ezután átforgatom és további 2 percig párolom fedetlenül. Lecsöpögtetem és vágódeszkára halmozva három-négy vágással durvára aprítom, majd a mártáshoz keverem.

Összemelegítem és ha kell még sóval és borssal fűszerezem.

Készítettem már több tejjel hígabbra a mártást, ekkor a spenót hozzákeverése előtt még hozzáadtam a szószhoz egy egész tojást és egy tojássárgáját is.  A beshamel megbolondítható még egy kis reszeltsajttal/parmezánnal is.