Helyi érték, bevált recepttel – tarka-barka házi sajttál

Csináljunk egy kis hírverést a hazainak is, a közelben kapható jó minőségnek! Mert nem vagyunk tisztában feltétlenül azzal, hogy nem kell messzire menni ahhoz, hogy valami finomat spájzoljunk be magunknak. Nem kell minden élelmiszert nagyáruházakban keresgélni, néha elég a szomszédtól, egymástól megtudakolni: hol kapható a közelben házi tej, jó minőségű kenyér, finom méz vagy alma. Ráadásul emberi áron…

Itt vannak például a Ráczék, akik ha nem is bio minősítésű, de kifejezetten ínyünkre való sajtot készítenek. Legalább egy éve vesszük és esszük a „jáki Tarka-Barkát”, nem csak azért, mert a Rácz major a közelben van, és egy kisebb biciklitúrával Szombathelyről is megközelíthető, hanem mert tényleg finom. Árulnak helyben, kint a jáki majorban is, de a szombathelyi piacon is felfedezhetők. A majorban kint legelő állományt elnézve tej is bőven akad a sajtkészítéshe

Sokféle sajtjuk van, a házi kolbászostól a csípős paprikásig, nekünk a diós és a füstölt a kedvencünk, de a gyerekek a „simasajtra” esküsznek. Enni kiváló, állítólag rántani is, ezt viszont még nem próbáltuk. A jáki sajt hátrányai közt említeném: meleg-szendvicshez vagy spagetti tetejére ne ezt válasszuk, nem érlelt sajt, nem olvad meg…

Jöjjön egy laza tavaszi, tarka-barka recept

A házi sajttál – ha távoli vendégeket várunk – elengedhetetlen gasztro-meglepetés. Egy könnyű tavaszi vacsorához is kiváló.

Fél-háromnegyed kiló sajtból egy kisebb társaság jóllakik, ennek az ára ezer-ezerötszáz forint (ha biztosra akarunk menni, vegyünk egy kilót, ebből is abból is 20-30 dkg-ot). Érdemes legalább négy-ötfélét beszerezni: legyen miből válogatni: egy kis olajbogyós, aszalt paradicsomos, fokhagymás, diós, no és egy kis füstölt, kolbászos, szeletelve, szépen egymás mellé pakolva.

A tányér aljára apróra vágott salátát terítsünk, vékony karika almát köré, aztán karéjba rakni a vékonyra szeletelt sajtokat. Középre finoman megpörkölt tökmagot (sokmagvas keverék sem rossz) szórok. Ráczéknél házi vajkrémet is kapni, ízesítettet, de lehet simát venni, amit otthon (friss fűszernövényekkel vagy fokhagymával) mi magunk is ízesíthetünk.

Mindehhez pedig mi mást: frissen vágott nyers zöldséget (póréhagymát, uborkát, retket), házi kenyeret vagy cipót, stílusosan, ha van eredeti (kihangsúlyozom eredeti, merthogy van másféle is) toronyi kenyérrel.

 

Önök milyen „helyi értékre” esküsznek? Ha nem direkt saját-anyós termékét kívánják velünk reklámoztatni, és tényleg ismernek valami jó vasi gasztro-fogást, írják meg…

2 thoughts on “Helyi érték, bevált recepttel – tarka-barka házi sajttál”

  1. en is az o sajtjukat eszem!!! amiota megkostoltam a termekeiket, nem tudom megvenni a bolti “muanyagot,” raadasul arban is nagyon jok.

  2. De jó, hogy írtátok, még nem hallottam róluk, de megkeresem őket a piacon!! Köszi :))
    Fontos lenne nagyon, hogy mindenki a helyi terményeket keresse. Így talán életben tudnak maradni a termelők, nem könnyű nekik sem. Nagy kedvencem a Waldorf iskola melletti langallós, hetente többször vásárolok ott, leginkább a kapros-túrós jön be. Eddig Feri bácsi csinálta, átadta egy szimpatikus fiatalembernek, tegnap hallottam, hogy ő is feladja, holnap bezár….. :(((((((((

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.